Dos representants de la Comissió Europea i una del Ministeri d'Agricultura, acompanyats per la directora dels serveis territorials de Girona, de la cap de l'Oficina Comarcal de la Garrotxa i la subdirectora de Planificació Rural, van visitar la setmana passada tres explotacions agràries de la Garrotxa. Les visites es trobaven en el marc de la reunió anual del Comitè de Seguiment del PDRcat2020, que va tenir lloc el dimarts de la setmana passada. Les visites es van fer a tres explotacions agràries de la comarca de la Garrotxa que han rebut ajuts del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) i que s'han desenvolupat en el marc del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020.

La primera visita va ser a l'explotació Mas Castanyer, a Sant Feliu de Pallerols, una granja de gallines ponedores ecològiques que va iniciar l'activitat l'any 2014. Situada al Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, disposa de més de 5 hectàrees (ha) de terreny amb una instal·lació de 1.300 gallines ponedores en règim ecològic. Segons apunta el Departament a través d'un comunicat, l'explotació ha rebut ajuts del FEADER per a la incorporació de joves agricultors.

La segona visita es va realitzar a Serrat Agrocuina Vall Bas, de Joanetes, una empresa agroalimentària dedicada a la venda directa de productes locals i en l'elaboració i venda de plats precuinats, seguint receptes de la cuina tradicional i utilitzant productes de productors de la zona. Comercialitza sota la marca «Menja'm». Agricultura ressalta que l'obrador del centre està equipat amb tecnologies que optimitzen l'ús eficient de l'energia, a més de disposar d'un sistema integrat de gestió i una aplicació informàtica que els permet garantir la qualitat i traçabilitat dels seus productes, proveïdors i clients. El Departament apunta que l'empresa ha rebut ajuts del FEADER del Leader de la convocatòria 2016 amb els quals han creat l'agrobotiga i han continuat millorant el sistema de producció amb l'adquisició de nous equips.

La tercera i darrera visita va ser a Mas La Coromina, una explotació de vaques de llet, a Joanetes, amb més de 400 caps de bestiar i 90 ha de terreny de cultiu, amb les quals alimenta els animals. És un dels set socis que comercialitzen la llet sota la marca ATO. En aquest cas, el Departament subratlla que Mas La Coromina va ser finalista dels premis PITA (Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària) de 2017, en la categoria d'empresa agrària, per la implementació a l'explotació lletera d'un projecte de diversificació que permet visitar la granja, convertida en un espai pedagògic orientat a les escoles i famílies, on es divulga i es mostren les bones pràctiques ramaderes i es valoren el productes i la feina que realitza dia a dia l'agricultor.

El Departament d'Agricultura anota que a les diverses visites també hi van assistir tècnics del DARP de la comarca i de la Direcció general de Desenvolupament Rural, responsables de la tramitació dels ajuts del PDRcat.2020.