L'Escola d'Estiu Jordi Comas de la FOEG, que s'ha consolidat com a gran trobada anual empresarial, va guardonar ahir, en l'acte que es va dur a terme al Museu del Suro de Palafrugell, a tres empreses per la seva trajectòria d'èxit: Grup Blanch de Fornells de la Selva (com a empresa de llarg recorregut), Globalimar de Llagostera i Astech de Cornellà del Terri. Rússia i els Emirats Àrabs han estat els països protagonistes de la VIII Escola d'Estiu.

La patronal va voler fer un pas més i oferir una visió molt àmplia de les característiques polítiques, socials i les diferències interculturals amb aquests dos territoris, amb experts molt destacats i amb una taula rodona que va comptar amb la participació de Tomàs Llistosella, Export Manager de Frit Ravich; Ferran Ribalta, Director General d'Aigua de Sant Aniol; i Laura Liarte , CEO de Hohner Automáticos, que van explicar les seves experiències en exportació. La taula va ser moderada per l'expert en dret internacional Joaquim Llimona.

La VIII Escola d'Estiu Jordi Comas de la FOEG, coorganitzada per la FOEG, l'empresa gironina Tick Translations, de serveis lingüístics i consultoria internacional, i l'Ajuntament de Palafrugell, es va celebrar en aquesta edició sota el lema «Liderar en un món global, negocis internacionals: el cas de Rússia i Emirats».

L'alcalde en funcions de Palafrugell, Josep Piferrer va manifestar que "un any més, l'Escola d'Estiu de la FOEG suposa un element referencial pel que fa a la innovació i la visió estratègica de la nova economia. Un esdeveniment per conèixer experiències en exportació que té lloc a Palafrugell, en un espai on, a principis del segle passat hi havia instal·lada una de les primeres empreses exportadores del país".

La secretària general d'Empresa i Coneixement, Marta Felip, va remarcar que "l'Escola d'Estiu Jordi Comas s'ha consolidat com a punt de referència de la trobada empresarial de la patronal gironina, on la filosofia de l'esforç, del treball, de l'aprenentatge continuat són ben presents". "És aquí on la col·laboració entre empresa i institucions, el compartir coneixement i experiències, agafa la seva màxima expressió", va indicar.

"Des del departament d'Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya tenim claríssim que és imprescindible que empresaris i Institucions treballin conjuntament per posicionar Catalunya al món, treballar per aconseguir que la Innovació digital sigui el motor d'una nova economia, treballar per tenir una ciutadania digital apoderada, capacitada i protegida, i treballar per aconseguir la Internacionalització de les nostres empreses, perquè la captació d'inversió estrangera augmenti, per aconseguir una Catalunya del segle XXI moderna, àgil i eficient. I això ho estem fent", va explicar.

El president de la FOEG, Ernest Plana, va destacar que "el model gironí empresarial és un referent a l'àmbit mundial i l'Escola és una mostra d'aquesta realitat i un petit gra de sorra perquè les empreses obrin encara més portes a la innovació i a la internacionalització". "Molt ja s'ha fet, però molt encara és possible", va remarcar. "La FOEG sempre hi és i hi serà en aquest camí cap al reconeixement empresarial i seguirà oferint tot el seu suport per fer que junts arribem més lluny", hi va afegir. L'Escola porta el nom de Jordi Comas, "un gran referent, amb una visió empresarial i territorial única", segons destaquen els organitzadors.

Les empreses guardonades

Fa més de vuitanta anys que, dins el món de l'automòbil, va néixer a Girona el que seria Grup Blanch, de la mà d'Àngel Blanch, una persona amb gran empenta empresarial i visió de futur. Des d'un bon començament les empreses Blanch s'han dedicat a l'activitat de la venda i reparació d'automòbils i motos. La segona generació va estar encapçalada per Esteve Blanch, que es va incorporar al capdavant de les empreses fent que el Grup adquirís les primeres marques d'automòbils a Girona. Una vegada acabats els seus estudis universitaris, es va incorporar al Grup Lluís M. Blanch que, conjuntament amb el seu pare, van liderar el creixement de totes les empreses que en formen part. Seguint amb la saga familiar, avui fa un any que la quarta generació de la família, Guillem Blanch, va entrar a formar part de la plantilla empresarial.

Actualment, a Grup Blanch hi treballen més de 100 persones i ostenta la representació de vàries marques automobilístiques amb una facturació anual de 60 milions d'euros. En aquesta línia de consolidació, creixement i expansió, el Grup va formalitzar recentment la seva unió amb el Grup Andreu formant així el grup automobilístic més gran de Girona, amb més de 200 empleats, una decidida aposta que no només permet doblar la facturació sinó encarar amb optimisme el futur. "Vuitanta anys i quatre generacions que han fet, fan i faran, que amb un treball constant i una permanent il·lusió de futur, tots els somnis es puguin fer realitat", segons destaquen els responsables del Grup.

Globalimar Europa és una empresa que va ser fundada l'any 2008 a Llagostera i que compta amb una trentena de treballadors capitanejats pel seu president, Joan Mestres Coll, i pel seu director general, Jordi Martí Mestres. Està especialitzada en la importació, producció i comercialització de productes del mar congelats que venen sota les marques Aligator, Amura i Amatsu. Tots els seus productes estan avalats per diferents certificacions que acrediten la seva procedència de pesca sostenible i la seva seguretat i qualitat alimentària. Globalimar sempre s'ha caracteritzat per la seva obsessió constant per innovar i per aportar valor no només als seus productes i processos, si no també a tots els seus empleats i els seus stakeholders. Sempre, amb un únic objectiu final: aportar solucions al client i satisfer les necessitats del consumidor final. Així, fidel als seus valors, la companyia va crescut any darrere any, arribant en els últims cinc anys a duplicar la seva facturació.

Astech Food Machinery, amb seu a Cornellà del Terri, va ser creada l'any 2012 per tres joves enginyers, l'Albert, en Ricard i en Jaume. Després d'una primera etapa dissenyant i construint maquinària a mida per la indústria alimentària es va anar especialitzant en els sistemes de tall amb serra automàtica. Actualment és referent mundial en aquest sector i exporta als 5 continents. El 2018 va registrar una facturació de 3,1 milions d'euros i un creixement del 50% respecte de l'any anterior. Astech inverteix un 10% de la facturació en R+D. Tot plegat l'ha portat a situar-se entre les 1.000 empreses europees amb un creixement més ràpid, segons el rànquing del Financial Times.

En el marc de l'acte institucional també s'ha mostrat un recull d'imatges dels empresaris que han participat aquest curs en la iniciativa Jo de gran vull ser com tu i s'ha fet una entrega de diplomes. La trobada va tenir com a protagonistes els països que van escollir les empreses assistents l'any passat a l'Escola d'Estiu. El 2017 l'Escola d'Estiu es va centrar en Austràlia, l'Índia i França, i l'any passat, en Japó, Alemanya i Colòmbia. Aquest any es va fer un pas més i l'Escola s'ha convertit en un espai per conèixer les diferències amb Rússia i Emirats Àrabs, i a més es va difondre un gran nombre d'informació des de perspectives molt àmplies.

La presentació va anar a càrrec de la directora de Cultural Connections de Tick, d'Isabel Martínez-Cosentino, fundadora i CEO de crossculturalsolutions.es, consultoria de comunicació intercultural per a la cohesió d'equips multiculturals empreses i organitzacions. La sessió de treball sobre la visió político-econòmica i oportunitats a Rússia va anar a càrrec de l'expert Joaquim Llimona, llicenciat en dret, especialitzat en processos d'internacionalització d'empreses privades i corporacions públiques i en estratègies polítiques i programes de la Unió Europea. La filòloga, comunicadora i experta en noves tecnologies, innovació i canvis en organitzacions, Daria Shornikova, va impartir la xerrada sobre la visió cultural a Rússia. Actualment Shornikova. La visió política, econòmica i oportunitats als Emirats Àrabs va anar a càrrec de Mireia Sitjas-Montaner, directora general de l'oficina dels Emirats Àrabs a ACCIO Trade and Investment, del Govern de Catalunya. La visió cultural pel que fa als Emirats Àrabs va anar a càrrec de l'expert Javier Albarracín, llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la UAB i Màster en Relacions Internacionals, especialitzat en l'Orient Mitjà.