La seu del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i alimentació (DARP) a Barcelona va acollir ahir prop de 60 experts internacionals en Bones Pràctiques fitosanitàries procedents de 15 estats, la majoria dels quals destaquen per la pràctica d'una agricultura tecnificada com és el cas d'Alemanya, Bèlgica, França, Holanda, Dinamarca, Suècia, els Estats Units i el Canadà. La trobada, que va estar presidida per la directora general d'Agricultura i Ramaderia, Elisenda Guillaumes, també va comptar amb la participació de països amb agricultures emergents com la Xina, Corea, l'Índia i el Brasil. La reunió es va emmarcar en els treballs promoguts per l'organització internacional de normalització ISO, destinats a consolidar un ús fiable i segur dels productes fitosanitaris.

L'ajustament de les dosis, l'eficiència dels tractaments, la protecció de les persones i la màxima prevenció de la contaminació són les fites més destacades dels treballs promoguts per ISO de cara a realitzar unes bones pràctiques fitosanitàries. Segons apunta el Departament d'Agricultura en un comunicat, aquests objectius esdevenen un veritable compromís amb les persones i el medi ambient.

Visita a l'IRTA de Mollerrussa

Durant la seva estada a Catalunya, el grup d'experts també va assistir a la realització de proves a l'estació experimental de l'IRTA a Mollerussa amb equips de tractaments d'alta precisió. En aquest àmbit, destaquen els drons per a la detecció remota de plagues i la localització de les aplicacions, que deixen àmplies zones del cultiu sense tractar. També els sistemes intel·ligents de caracterització de l'objectiu a protegir i les tècniques de reducció de la deriva. Del resultat dels treballs, es preveuen realitzar noves normes tècniques que probablement seran d'aplicació obligatòria. En el cas d'Europa, aquestes normes constitueixen l'instrument bàsic per desplegar la Directiva 2009/128/CE, sobre ús sostenible dels productes fitosanitaris, que, entre altres qüestions, estableix els condicionants per utilitzar els productes fitosanitaris i les mesures de protecció adients, alhora que regula els tractaments aeris i les inspeccions periòdiques dels equips de tractament. Aquestes iniciatives treballen per la transició cap a una agricultura més ecològica.