Les finances sostenibles han arribat per quedar-se i cada vegada hi ha més persones, especialment els millennials, conscients que les seves inversions poden marcar la diferència. Segons una enquesta de Morgan Stanley, el 86% dels joves estan interessats en les inversions sostenibles com una forma de generar retorn financer i d'impactar, de manera positiva, en la societat i el medi ambient.

Les finances sostenibles se centren en dos factors principals: el medi ambient i la societat. «Les qüestions mediambientals estan relacionades amb l'adaptació i mitigació al canvi climàtic i amb el medi ambient. Les qüestions socials estan relacionades amb la desigualtat, la inclusió i la inversió en capital humà», explica Arturo Fraile, de BBVA Research, que apunta un tercer factor: «La governança representa un paper clau en la inclusió d'aquestes qüestions per a la presa de decisions».

Les persones que estiguin interessades a invertir sota criteris de responsabilitat i ètica tenen davant seu un bon ventall d'opcions: des dels productes tradicionals en la gestió d'actius fins als fons ISR, els plans de pensions i els bons verds i socials, entre d'altres. En tots els casos es tracta de finançar empreses amb criteris ètics, negocis que tenen cura del medi ambient i firmes empresarials amb programes solidaris, totes elles respectuoses amb els drets dels treballadors o defensores de la igualtat salarial. Els passos que convé fer abans d'invertir són els següents:

- Escollir el repte social o mediambiental, sent convenient escriure una llista de criteris que s'han de complir, d'acord amb els valors personals.

- Seleccionar el criteri financer: És fonamental plantejar quants diners s'invertiran i durant quant de temps.

- Trobar el producte adequat: A l'hora de trobar informació, internet proporciona nombroses fonts.

- Comparar i triar: Quan ja s'han conegut les alternatives que més s'adapten als criteris propis, convé estudiar-les amb calma abans de decidir-se per una.