15 de juny de 2019
15.06.2019
Diari de Girona

Greenpeace reclama a l'Estat que freni l'expansió de la ramaderia industrial

L'entitat ecologista recorda que Espanya és el quart productor mundial de porcí i demana que es redueixin un 55% els gasos d'efecte hivernacle

15.06.2019 | 00:07
Greenpeace reclama a l'Estat que freni l'expansió de la ramaderia industrial

Greenpeace va recordar aquest dilluns que Espanya és el quart productor mundial de porcí i el segon estat d'Europa amb més consum de carn. L'oenagé, que atribueix a la ramaderia intensiva el 14,5% de gasos d'efecte hivernacle globals –tant com el transport mundial-, considera que el govern espanyol «ha de gairebé triplicar» l'ambició climàtica i «frenar» l'expansió de la ramaderia industrial. Per això, entre altres, l'insta a reduir un 55% les emissions de gasos d'efecte hivernacle per al 2030, en comparació amb les del 1990. També li demana una moratòria per acotar l'expansió de la ramaderia industrial i que doni suport a l'agricultura i la ramaderia de base agroecològica i de petita escala.

Segons les dades de l'entitat de defensa del medi ambient, el sector agrícola és responsable del 24% de les emissions mundials de gasos d'efecte hivernacle, i el 14,5% del total prové de la ramaderia. A més, afirma que el 80% de la desforestació mundial és el resultat de l'expansió agrícola, i que la major part es destina a alimentar animals en lloc de persones, fet que representa gairebé el 30% de la superfície total terrestre. A Espanya, actualment es concentra en grans explotacions industrials el 93,7% de la producció de carn de porc, el 94,2% de la carn d'aus i el 80,6% de la llet de vaquí. El 66% de les terres cultivades es destinen a produir aliments per al bestiar, segons Greenpeace. A banda, Espanya és el principal país importador de soja, després d'Holanda, i és líder en la fabricació de pinsos per a alimentació animal.


«Planeta en carn viva»

Tot plegat són dades que es difonen en el marc de la campanya «Planeta en carn viva», que durant les dues pròximes setmanes vol denunciar la «insostenibilitat» del sistema agroalimentari actual, basat en dietes «amb excés de carn i altres derivats animals».

Una altra conseqüència d'aquest model agrícola intensiu és que els nitrats derivats de «l'ús massiu» de fertilitzants sintètics i de la quantitat «ingent» d'excrements generats per la ramaderia industrial es filtren al subsòl i «enverinen» la terra i els seus aqüífers. Greenpeace afirma que l'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO per les sigles en anglès) ho considera ja una «crisi global de la qualitat de l'aigua». Més enllà d'això, Greenpeace alerta dels riscos per a la salut d'una dieta amb un consum «excessiu» de carn, a banda que la ramaderia intensiva «contribueix de forma molt significativa» al desenvolupament de la resistència als antibiòtics.


El problema de la soja

Greenpeace publica un informe al seu web titulat «Enganxats a la carn. Com l'addicció d'Europa a la soja alimenta el canvi climàtic». Segons l'oenegé, «la producció mundial de soja és ara més del doble que el 1997 gràcies a la introducció de llavors Genèticament Modificades (GM) tolerants als herbicides en la dècada dels 90, i impulsada per la creixent demanda de pinsos per abastir la febre de grans granges industrials».

En aquest sentit, els cultius de soja converteixen molts ecosistemes naturals en grans plantacions, produint així una creixent desforestació de diversos ecosistemes, molts dels quals es troben a Amèrica del Sud, com ara l'Amazònia brasilera.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit