La patronal gironina FOEG va organitzar ahir una trobada empresarial amb l'ambaixador d'Espanya a l'Equador, Cristóbal Roldán, per tal de promoure les relacions comercials entre les empreses gironines i el país llatinoamericà. L'Equador és un país en creixement i amb voluntat d'obertura, que ofereix un gran atractiu per a les empreses gironines. A més, l'acord firmat a finals del 2016 amb Espanya facilita aquestes relacions comercials entre els dos territoris.

Un dels sectors que hi veu un gran potencial és el turisme. Equador és un «diamant en brut», en paraules de l'ambaixador Cristóbal Roldán, i els atractius turístics que ofereix, amb la zona dels Galápagos al capdavant, són de gran interès per a les empreses turístiques de la demarcació per invertir-hi. L'ambaixador va explicar que el país està molt conscienciat amb la sostenibilitat ambiental i, en aquest sentit, ha començat ja a implantar-ne mesures, segons va dir.

El sector de l'alimentació de la demarcació també hi veu possibilitats i la trobada d'ahir es considera que representa un primer pas per establir-hi contactes. Equador té un mercat intern que va canviar en les darreres dècades: els consumidors estan més informats i, per aquest motiu, han introduït en la seva dieta diària productes que fa anys hauria estat impossible vendre'ls. Per altra banda, l'agroindústria s'està innovant i això ha portat inversió en el desenvolupament del producte i en béns de capital que permeten l'adequada fabricació dels productes.

El mercat de l'Equador és molt interessant sobretot per les exportacions de porcí, una indústria amb molt de pes a les comarques gironines. A tota la zona de Sudamerica s'ha produït un canvi de dieta per anar substituint a poc a poc el consum de carn de vaca i està augmentant el consum de carn de porc. Això, juntament amb la pujada del poder adquisitiu dels ciutadans es pot convertir en una gran oportunitat per a les empreses del sector de l'alimentació gironines en el moment en què es resolguin els entrebancs legals que hi ha ara mateix.

D'altra banda, l'ambaixador també va explicar que l'Equador ofereix exempcions fiscals per a les empreses que decideixin instal·lar-se al país.

La trobada s'emmarca en les reunions que la patronal gironina du a terme periòdicament amb el suport de l'hotel AC Palau Bellavista de Girona i Bankia i que, segons el vicepresident de la FOEG, Miquel Gotanegra, «responen a l'interès de la patronal gironina per posar en contacte a empreses amb personalitats de països que les puguin ajudar a créixer, innovar i exportar». La idea també és anar obrint nous mercats i diversificar les exportacions gironines.

A la trobada hi van assistir una vintena d'empresaris de diferents sectors que han pogut conèixer de primera mà les oportunitats que ofereix l'Equador per establir relacions. Al matí, l'ambaixador de l'Equador va visitar càrniques Juià on va poder conèixer de primera mà el procés d'alt nivell tecnològic de l'empresa per elaborar els productes.