Des de la decisió del president del BCE, Mario Draghi, sobre la baixada de tipus d'interès, les llars espanyoles s'han estalviat 17.000 milions d'euros en pagaments per interessos, una xifra que assoleix els 27.000 milions en el cas de les empreses no financeres, segons les dades aportades per Funcas.

D'aquesta manera, s'espera que aquest any les famílies paguin uns 5.200 milions per aquest concepte enfront dels 42.000 milions de 2008, mentre que les empreses pagaran prop d'11.600 milions enfront dels més de 64.000 milions en 2008. No obstant això, El director de Conjuntura i Economia Internacional de la Fundació de Caixes d'Estalvi (Funcas), Raymond Torres, va alertar sobre factors estructurals que suposen les «assignatures pendents» de l'economia espanyola, com la «volatilitat» de l'atur degut a la «temporalitat de l'ocupació»; la productivitat relativa baixa pel model predominant de pimes que no estan interrelacionades entre si o la taxa d'abandó escolar.

Va advertir que la sostenibilitat de l'expansió econòmica «no està garantida», i que el «ritme frenètic» de consum en les llars pot provocar una altra crisi econòmica si pugen els tipus d'interès.

«Si bé ara com ara l'economia es mostra immune a la desacceleració global, la sostenibilitat de l'expansió no està garantida», va assenyalar. Segons Torres, en l'actualitat, la taxa d'estalvi de les llars es troba en un «mínim històric» amb valors que ronden el 5% i fins i tot el 0% en aquelles llars de rendes baixes.