El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) de la Generalitat va informar la setmana passada que com passa en cada campanya, la Direcció General de Desenvolupament Rural del Departament ha actualitzat l'aplicació CROMOS que permet descarregar les dades de les explotacions agrícoles de la Declaració Única Agrària (DUN) 2019. L'accés a l'aplicació es pot realitzar a través de l'aplicació DUN.

Agricultura apunta que des de l'any 2005 és possible l'accés a les dades de les explotacions agràries en format alfanumèric i gràfic, fet que permet la millora de gestió de les explotacions i pretén esdevenir una eina al servei tant del sector com dels agricultors a títol individual. Les dades es poden obtenir en múltiples formats pels diferents usuaris i nivells de necessitats: des de la simple descàrrega en format Excel per a tenir un llistat de les parcel·les declarades, a descarregar-les en formats gràfics, com ara KMZ de Google Earth o Shapefile per a veure-les sobre el terreny en 3D o poder carregar-les en el mòbil o tauleta. El Departament avança en el comunicat que diverses empreses catalanes ja han desenvolupat eines per a utilitzar aquestes dades, oferint als seus clients l'anàlisi de les mateixes de cara a la gestió tècnica-empresarial de l'explotació agrària (tractaments fitosanitaris, fertilització, control de personal, ús de maquinària, etcètera), orientant-les a la planificació i a la presa de decisions a través d'aplicacions específiques per a dispositius mòbils o ordinadors.

El DARP apunta que les més de 30.000 visites i 10.000 descàrregues de dades en relació al sector agrari publicades per part del DARP al portal de dades obertes, reflecteixen l'èxit de l'obertura d'aquestes dades, tant per a agricultors i ramaders, organitzacions del sector, així com per a qualsevol ciutadà. Com a resum, Agricultura detalla la gestió global de les explotacions agràries a través de la utilització de dades que mostra l'aplicació CROMOS.