La Unió Europea i els països que formen Mercosur (l'Argentina, el Brasil, l'Uruguai i Paraguai) van anunciar ahir que van assolir un acord de lliure comerç després de vint anys negociant. «Mesuro les meves paraules amb cautela quan dic que aquest és un moment històric. Enmig de tensions comercials internacionals, estem enviant el fort senyal amb els nostres socis de Mercosur que donem suport a el comerç basat en regles»,va assenyalar el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, qui va subratllar que es tracta del «major acord comercial mai conclòs per la UE».

«Històric», va celebrar el president del Brasil, Jair Bolsonaro, en Twitter, en un missatge en el qualva assegurar que serà «un dels acords comercials més importants de tots els temps» i suposarà «beneficis enormes» per a l'economia brasilera.«Acord històric entre la Unió Europea i Mercosur», va aclamar, per part seva, el president argentí, Maurici Macri, en la mateixa xarxa social.

La UE i Mercosur van començar a negociar un tractat de lliure comerç l'any 2000 i les converses van passar des de llavors diverses fases, arribant fins i tot a estar parades. Totes dues parts van acordar en 2016 rellançar unes negociacions en les quals el capítol agrícola va ser el gran escull, especialment les exportacions de carn de boví del Mercosur al bloc comunitari.

Espanya és un dels països europeus, juntament amb Alemanya, que més va impulsar aquest acord, que va comptar amb les reserves de França, Bèlgica, Irlanda i Polònia. De fet, Pedro Sánchez i Angela Merkel, juntament amb els mandataris de Països Baixos, Suècia, Portugal, República Txeca i Letònia, van escriure fa una setmana una carta en la qual demanaven no perdre la «finestra d'oportunitat» que s'havia obert.

Segons va informar la Comissió Europea, l'acord eliminarà la majoria dels aranzels entre totes dues parts i les companyies europees estalviaran uns 4.000 milions d'euros anuals. Les exportacions de la UE a Mercosur en 2018 van ascendir a 45.000 milions d'euros, mentre que les dels quatre països americans al bloc europeu van tenir un valor de 42.600 milions.

Brussel·les va destacar que el pacte impulsarà les exportacions de productes industrials europeus que fins ara s'han enfrontat a aranzels «a vegades prohibitius», com a cotxes, components d'automòbils, maquinària, productes farmacèutics i roba i calçat.

El sector agrícola europeu,va ressaltar l'Executiu comunitari, gaudirà de menors aranzels en els sectors de vins, begudes espirituoses i begudes no alcohòliques. També suposa l'accés lliure de gravàmens de productes lactis europeus a Mercosur fins a una certa quota. Mercosur a més reconeixerà un total de 357 indicacions geogràfiques protegides a la Unió Europea, entre elles el pernil de Jabugo espanyol.

L'acord també suposa l'obertura del mercat de contractes públics dels països del Mercosur a empreses europees i l'accés a proveïdors de serveis en els sectors de la tecnologia de la informació, les telecomunicacions i el transport.