L'Institut Català del Sòl (Incasòl) està treballant amb el Departament de Territori, del qual depèn orgànicament, cinc plans urbanístics per pal·liar la falta de sòl industrial que existeix, sobretot, entorn de la ciutat de Barcelona, però també en altres punts amb demanda, al costat de l'AP-7, prop de les ciutats de Tarragona i Girona. La intenció és començar a treure al mercat les primeres superfícies el 2021, segons explica Albert Civit, director de l'empresa pública.

Els projectes es troben a Ruidellots-Aiguaviva (Selva-Gironès), a més de la Conca d'Òdena (Anoia), Sant Fruitós de Bages, Osona i Valls (Alt Camp). Tots ells abasten diversos municipis, es troben en diferent grau de desenvolupament i en alguns casos encara s'han d'acabar de comprar els terrenys. L'Incasòl compta actualment amb 670.270 metres quadrats de sòl industrial, però la seva ubicació no es correspon amb la demanda del mercat, segons relatava al diari Expansión.

Espais de més volum

Civit explica que els espais que es prepararan han d'acollir naus de volum superiorr als ofertats fins ara. «Les de 5.000 metres quadrats no tenen sortida, les empreses necessiten 10.000 o 15.000 metres quadrats», apunta.

La superfície mitjana de cada polígon variarà i es volen impulsar entre 600 hectàrees i 900 hectàrees. El fet que siguin projectes supramunicpals hauria de fer més senzilla la tramitació que sol trobar-se en els mateixos ajuntaments i en plataformes veïnals i ecològiques.

El 2018, l'Incàsol va obtenir uns ingressos de 188 milions d'euros, un 7% més que en l'exercici anterior. Les fiances van ser la prinicpal font i els van seguir amb uns 40 milions, la venda de terrenys industrials i residencials i, amb 37 milions la renda de lloguer del seu parc d'habitatge públic. L'ens públic va perdre uns 20 milions l'any passat, que es van cobrir amb reserves i que té la intenció de sortir dels números vermells en un termini mitjà.