Els primers encesos de noves freqüències de Televisió Digital Terrestre (TDT) arrencaran dimecres que ve, 24 de juliol, a Mallorca, Eivissa, Formentera i un total de 94 municipis de la província de Càceres, i 24 localitats de Huelva ho faran el divendres, 26 de juliol.

Així ho va donar a conèixer el director general de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Secretaria d'Estat d'Avanç Digital, Roberto Sánchez, en una roda de premsa per informar de les zones per les quals començarà el canvi de freqüències en el marc del denominat «segon dividend digital», pel qual s'allibera la banda 694-790 MHz (banda 700 MHz) que ocupa la TDT perquè sigui utilitzada per xarxes 5G.

El director general de Telecomunicacions va aclarir a més que el citat canvi de freqüències no afectarà a tots els edificis de Balears, Càceres i Huelva, sinó que hauran de fer adaptacions edificis de mitjana i gran grandària, que estiguin equipats amb sistemes monocanals i centraletes programables.

En aquelles instal·lacions en què existeix un amplificador per a cada canal caldrà substituir l'amplificador pel del nou canal, i en les que hi ha una centraleta s'haurà de reprogramar la centraleta per als nous canals, segons va explicar el director general.

D'aquesta forma, Sánchez va indicar que aquestes comunitats hauran de contactar amb un instal·lador registrat i va assenyalar que en la web www.televisiondigital.gob.es es pot trobar un llistat de professionals autoritzats en aquesta matèria. Es calcula que el procés afecti uns 850.000 edificis, gairebé la meitat de la població.

Segons va recordar el director general, els habitatges individuals no hauran de fer cap adaptació dels sistemes de recepció, sinó que únicament hauran de resintonitzar les televisions; i va recalcar que, per «minimitzar» l'impacte sobre la ciutadania, les cadenes de televisió emetran en simulcast (en la freqüència antiga i la nova simultàniament) abans de l'apagada definitiva de l'antiga.

«Tots continuarem veient els mateixos canals de televisió», va posar l'accent Sánchez, per després agregar que l'oferta de cadenes romandrà «inalterada» quan conclogui el procés, que durarà «pràcticament un any». S'estima que a partir del 30 de juny de 2020 la banda de 700 MHz estigui disponible per al desplegament del 5G.

En aquest sentit, Sánchez va concretar que al setembre es continuarà el procés de canvi de freqüències en altres zones de la geografia espanyola com Albacete, Almería, Badajoz i Santa Cruz de Tenerife.

Així mateix, el director general va detallar que Espanya ha estat dividida en 75 àrees geogràfiques diferents per executar el procés de forma progressiva, i va aclarir que vuit d'aquestes àrees quedaran exemptes dels canvis de freqüència (Astúries, Barcelona, la Corunya nord i sud, Menorca, Melilla i part de les províncies de Toledo i Múrcia), és a dir, que no hauran de fer canvis en les antenes.

Ajudes a comunitats de veïns

El Govern espanyol destinarà 145 milions d'euros en subvencions per compensar les comunitats de propietaris que es vegin afectades pels canvis que hauran de realitzar en les antenes de televisió. Les quanties de les ajudes oscil·len entre els 104,3 euros i els 677,95 euros, en funció de la infraestructura prèviament instal·lada.

«Està calculat per cobrir el 100% del que costa l'adaptació i està parlat i estudiat conjuntament amb els instal·ladors i fabricants dels equips», va concloure Sánchez.