24 de juliol de 2019
24.07.2019
Diari de Girona

Endesa guanya un 3,2% més fins a juny gràcies al negoci liberalitzat

Ha incrementat les seves inversions per accelerar el desenvolupament dels 879 megawatts d'energies renovables La primera meitat de l'any va estar marcada per la caiguda de la demanda per les altes temperatures

23.07.2019 | 23:30
Endesa guanya un 3,2% més fins a juny gràcies al negoci liberalitzat

La companyia elèctrica Endesa va obtenir un benefici net de 776 milions d'euros en el primer semestre de 2019, un 3,2% més que en el mateix període de l'any anterior, gràcies a la gestió del mercat liberalitzat, l'estabilitat del regulat i a l'esforç en la contenció de costos. Segons va informar Endesa a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), el benefici brut d'explotació (ebitda) va augmentar un 5%, fins als 1.894 milions d'euros, mentre que els ingressos van caure un 1,4%, fins als 9.791 milions.

La producció total en el període va ser de 24.658 gigawatts hora (GWh), un 14,1% menys que en el primer semestre de 2018, com a conseqüència dels descensos en la producció hidràulica i amb carbó, que han caigut un 47% i un 48%, respectivament.

El conseller delegat d'Endesa, José Bogas, que afirma que els dos principals motors de les inversions de la companyia són les energies renovables i la digitalització, va destacar la cartera de nous projectes de renovables que poden aconseguir els 9.000 megawatts i afegeix que aquesta estratègia reforça els resultats obtinguts i situa Endesa «en una posició avantatjosa per liderar la transició energètica».

Endesa explica que la seva estratègia en el mercat liberalitzat li ha permès incrementar en un 21% el ebitda d'aquest negoci, fins a situar-lo en 745 milions d'euros, i el marge brut del negoci liberalitzat ha augmentat en 104 milions d'euros, un 8,5%, gràcies a la millora dels preus de referència, que ha compensat amb escreix l'augment dels costos de CO2, la reducció de les vendes i el descens de la producció hidràulica.

També Enel Green Power Espanya (EGPE), la filial de renovables d'Endesa, ha obtingut un marge de 150 milions d'euros, principalment per la consolidació de les instal·lacions adquirides a Gestinver, i el negoci del gas ha millorat el seu marge, que s'ha incrementat un 35%, fins a aconseguir els 89 milions d'euros.

El ebitda del negoci regulat (que representa el 60% del total d'Endesa) va descendir un 3%, fins als 1.149 milions d'euros pel descens del marge de la generació dels territoris no peninsulars, encara que el marge del negoci de distribució es va incrementar en el semestre un 1% en el conjunt del territori.

Les despeses fixes d'explotació s'han reduït en un 4% en termes ajustats (un 6% en reportats), malgrat el fort increment de les inversions en energies renovables.

El resultat brut d'explotació (ebit) va créixer un 4% en els primers sis mesos de l'any, fins als 1.100 milions d'euros, i les inversions brutes es van disparar un 72,6%, fins als 956 milions, pel desenvolupament de nova potència eòlica i fotovoltaica i actuacions de transformació digital.

El deute financer net va augmentar un 18% respecte a la que hi havia a 31 de desembre de 2018 (1.025 milions més), a causa de l'entrada en vigor de la nova norma comptable NIIF 16, que ha suposat registrar un increment de 186 milions en el deute net; les inversions en generació renovable i el pagament el 2 de gener del dividend a compte amb càrrec als resultats de 2018 per un import de 741 milions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook