Membres del cos d'Agents Rurals de l'Àrea Regional de Barcelona van dur a terme la nit de l'1 d'agost una actuació contra la tinença i tràfic d'espècies protegides que ha permès intervenir un total de 1.214 ocells de les espècies cadernera, verdum, pinsà i passerell. Els presumptes fets delictius derivats d'aquesta actuació es traslladaran a la Fiscalia Provincial de Barcelona per un presumpte delicte contra la fauna i de falsificació documental.

Arran de la investigació prèvia, els agents rurals tenien coneixement que una furgoneta procedent d'Andalusia podia estar traslladant a Catalunya una gran quantitat de fringíl·lids per a la seva comercialització il·lícita, motiu pel qual, van establir un control policial al pas de l'àrea de peatge de Martorell de l'autopista AP7, on, finalment, van poder aturar el vehicle.

Els agents van poder comprovar que en el seu maleter transportava aquesta gran quantitat d'ocells, es va identificar els seus ocupants i es va comprovar que no disposaven de cap autorització per al transport d'aquests animals, ni cap document que acredités la legal tinença i procedència lícita dels ocells.

Les investigacions efectuades pel Grup de Suport de Fauna i Flora del Cos d'Agents Rurals apunten que els ocells han estat caçats furtivament a la província de Cadis i que les persones denunciades realitzaven periòdicament viatges des d'Andalusia a Catalunya per a comercialitzar els ocells i proveir a diferents intermediaris que els revenen en diferents llocs de l'àrea metropolitana de Barcelona. De tots els ocells recuperats, 15 han aparegut morts per efectes de les condicions deficients del transport.