El centre tecnològic Eurecat Lleida (membre de Tecnio) participa en el Digital Innovation Hub AgROBOfood, una nova xarxa europea orientada a compartir coneixement, infraestructures i bones pràctiques amb la finalitat d'impulsar l'adopció efectiva de tecnologies robòtiques en el sector agroalimentari, per tal d'augmentar la seva productivitat i sostenibilitat. Segons el gerent d'Eurecat Lleida, Gabriel Anzaldi, aquesta xarxa de centres d'innovació «permetrà accelerar la transformació digital i desplegar la Intel·ligència Artificial en el sector agroalimentari català», que representa més del 15% del total del PIB industrial, especialment «per contribuir a impulsar solucions més eficients i competitives en totes les activitats que abasta». En el marc del projecte, el centre tecnològic provarà el funcionament de la robòtica aèria per a la supervisió de les vinyes.

Dins del projecte, Eurecat provarà un sistema per proporcionar informació processable procedent del monitoratge de cultius vitícoles amb drons, amb l'objectiu d'aconseguir una aplicació informàtica capaç de fusionar dades provinents de plataformes robòtiques aèries i terrestres i d'oferir al viticultor un sistema amigable per la seva visualització i la gestió de la informació.

Prova pilot

La finalitat de la prova pilot és «aconseguir que els viticultors puguin obtenir dades precises dels sistemes de monitoratge robòtic, que reverteixin en la productivitat de la seva activitat i que fomentin la implantació d'aquest tipus de solucions», explica la directora de la Unitat de Robòtica i Automatització d'Eurecat, Pepa Sedó. El centre tecnològic «s'encarregarà a més de definir, juntament amb els viticultors, les millors pràctiques per obtenir informació processable, que sigui rellevant per millorar la productivitat el cultiu», assenyala Sedó.

En conjunt, AgROBOfood dedicarà 16 milions d'euros a connectar el món de la robòtica i l'agricultura, l'R+D i les empreses, mitjançant l'establiment d'una xarxa sostenible de centres d'innovació digital, amb l'objectiu de consolidar l'ecosistema actual.