El 58% de les petites i mitjanes empreses consideren que no han patit cap efecte com a conseqüència de l'increment del Salari Mínim Interprofessional, mentre que un 21% estima que ha suposat un increment dels seus costos, segons el Baròmetre de Pimec, elaborat al juny del 2019. L'estudi conclou que les empreses estan evolucionant a un bon ritme, segons la patronal, i que valoren més positivament la marxa de l'economia catalana que l'estatal, amb un índex del 2,85 sobre 5 i un 2,64, respectivament.

La meitat de les petites i mitjanes empreses de Catalunya considera que les seves vendes són millors que fa un any i un 60% assenyala que la plantilla, les inversions i els preus s'han mantingut estables, segons recull el baròmetre del mes de juny del 2019 de la patronal Pimec.

Les petites i mitjanes empreses valoren més el ritme de l'economia catalana que l'espanyola, i encara que no entreveuen experimentar «grans canvis» en les seves xifres de vendes, plantilla i inversions en els propers mesos, sí que preveuen que a final d'any totes dues economies moderin lleugerament el seu dinamisme.

Pocs canvis en plantilles

El baròmetre destaca, no obstant això, que el 42% de les empreses espera incrementar la seva xifra de vendes, el 25,3% ampliar les seves plantilles, un 21,8% les seves exportacions i el 20,7% les seves inversions.

Així mateix, els principals problemes de les pimes catalanes són els elevats costos laborals, que assenyalen el 39% de les companyies enquestades, seguit de la debilitat del mercat intern (35%), els baixos preus de venda (34%), la falta d'oferta de treballadors especialistes (32%) i la situació política (27%), entre d'altres.

De cara al futur, les primes anticipen una moderació lleugera en el dinamisme de les economies de Catalunya i d'Espanya, amb uns valors de 2,78 sobre 5 en el primer cas i de 2,53 en el segon. Es tracta d'índex inferiors als actuals.

Un altre de les qüestions d'actualitat que recull el Baròmetre és les conseqüències de l'absentisme a les pimes, que alerten que els implica un augment dels costos, una sobrecàrrega dels treballadors i dificultats en la gestió de personal, en el 56%, el 54,8% i el 45,2%, respectivament.