El president dels Estats Units, Donald Trump va «ordenar» a les empreses americanes que trobin una alternativa a la producció a la Xina. «No necessitem la Xina i, sincerament, ens aniria millor sense ella», va dir.

Les «nostres formidables empreses americanes», a les quals apel·la Trump, hauran «de tornar les fàbriques al nostre país i fabricar els seus productes als Estats Units».

I va continuar demanant que les empreses de logística rebutgin els productes que els enviïn els seus homòlegs xinesos que continguin fentanil, un analgèsic sintètic 50 vegades més potent que l'heroïna i que generalment arriba als EUA des del país asiàtic. «El fentanil mata 100.000 nord-americans cada any. El president Xi [Jinping] va dir que això acabaria, però no va ser així», va afegir.

Menys entusiasta que el seu president, la Borsa de Wall Street va respondre amb importants caigudes. La Xina va amenaçar d'imposar aranzels addicionals a 75.000 milions de dòlars en productes nord-americans com soja, automòbils i petroli, en represàlia per les més recents quotes compensatòries planificades pel president Donald Trump a importacions des del gegant asiàtic.

Algunes de les contramesures entraran en vigència a partir de l'1 de setembre, mentre que la resta ho faran des del 15 de desembre, segons un anunci del Ministeri de Finances. Això replica els terminis que EUA va establir per aplicar un cobrament del 10% a gairebé 300.000 milions en productes xinesos. A partir del proper mes s'aplicarà un aranzel addicional del 5% a les importacions de soja i cru nord-americanes. La represa d'un aranzel addicional suspès del 25% contra els automòbils nord-americans tindrà efecte el 15 de desembre, amb un altre 10% per a alguns vehicles.

Caigudes a l'Ibex 35

L'Ibex 35 va acabar la sessió borsària d'ahir amb una caiguda del 0,77%, de manera que ha perdut els 8.700 punts amb la majoria dels seus valors en negatiu, arrossegat per un nou episodi de la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina.

En concret, el selectiu espanyol ha tancat la jornada en els 8.649,5 punts, anotant una caiguda del 0,24% en el conjunt de la setmana, que va estar marcada per la crisi a Itàlia, la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina, la confirmació del Banc Central Europeu (BCE) que prepara nous estímuls per a l'economia i la reunió de banquers centrals a Jackson Hole (EUA). El gegant tecnològic xinès Huawei Technologies calcula que les mesures de pressió d'Estats Units contra la companyia poden arribar a reduir «en més de 10.000 milions de dòlars» (9.040 milions d'euros) els ingressos del seu negoci de smartphones.