La confiança dels empresaris alemanys ha caigut a mínims des de 2012, segons va fer públic ahir l'índex de clima empresarial elaborat per l'Institut d'Estudis Econòmics de Munic (IFO). L'amenaça d'una nova crisi ha situat aquest mes l'indicador als 94,3 punts, una xifra que al juliol va arribar als 95,8 i que acumula cinc mesos de caigudes consecutives. Aquest mateix indicador presentava fa un any un índex de 104 punts.

Dels tres indicadors que presenta l'índex (confiança, valoració de la situació actual i expectatives de futur), tots tres registren caigudes pronunciades i un clima pessimista davant de l'ombra d'una nova recessió.

En aquest sentit, Clemens Fuest, president d'IFO, va assenyalar que «les empreses tornen a estar molt poc satisfetes amb la seva situació comercial actual. El pessimisme respecte als mesos vinents també ha augmentat. Cada vegada hi ha més indicis d'una recessió a Alemanya». La valoració dels empresaris alemanys de la situació actual tampoc és optimista: segons reflecteix l'índex, la xifra de 97,3 punts no s'havia assolit des de novembre de 2014 i ha registrat una caiguda de 2,3 punts respecte al mes passat.

Pel que fa al tercer indicador, el de les expectatives de futur, els empresaris alemanys no es mostraven tan pessimistes des de juny de 2009. La dada corresponent d'IFO ha passat dels 92,1 del mes de juliol al 91,3 d'aquest agost.

Per sectors econòmics

El sector manufacturer ja va registrar una caiguda pronunciada aquest juny, amb una davallada de l'índex de 6,1 punts, la pitjor dada des de desembre de 2009.

Al sector serveis la confiança ha caigut fins a 13 punts, el seu nivell més baix des de maig de 2010. Al comerç la confiança s'ha situat amb -2,9 punts a nivells de 2014.

L'última lectura de l'índex IFO suggereix que «el risc d'una espiral de sentiment negatiu és més gran que mai», tal com adverteix Carsten Brzeski, economista cap d'ING Alemanya, qui recorda que fa a penes un any l'índex estava prop dels seus màxims històrics amb 104,2 punts.

El sector més optimista és el de la construcció, que se situa als 21,4 punts i no supera encara el mínim de 18,3 assolit aquest febrer. Segons indica l'informe, el clima empresarial d'aquest àmbit econòmic s'ha «alleugerit» i no esperen canvis importants.

«La caiguda lliure de l'economia alemanya continua», afegeix l'analista, per a qui la previsió d'IFO d'aquest mes «pot descriure's amb una simple paraula: horrible».