El primer ministre de Grècia, Kyriakos Mitsotakis, va anunciar ahir l'aixecament total des del proper 1 de setembre dels controls de capital imposats al país hel·lè el juny de 2015 per protegir la viabilitat dels bancs grecs enmig de la profunda crisi que va portar al tercer rescat del país.

En un discurs al Parlament, el líder de Nova Democràcia, que va aconseguir la victòria en les eleccions anticipades del passat mes de juliol, ha anunciat que els controls de capital a Grècia «són a partir d'avui cosa del passat».

El seu antecessor en el càrrec, el líder d'esquerres Alexis Tsipras, va posar en marxa a finals de juny de 2015 mesures per al control de capitals a tot el país, inclòs el tancament provisional dels bancs grecs, davant el fracàs de les negociacions del seu Govern amb la Troica.

Les restriccions van ser aixecades gradualment al llarg d'aquests quatre anys. El límit a la retirada de diners en metàl·lic va ser abolit a l'octubre de 2018, tot i que encara seguien aplicant controls a les transaccions de diners a l'estranger.De fet, fins ara les empreses gregues encara requereixen d'autorització del Banc de Grècia per fer transferències a l'estranger de més de 100.000 euros al dia, mentre que en el cas de particulars les transferències estaven limitades a 4.000 euros cada dos mesos.

Referent a això, el ministre de Finances de Grècia, Jhristos Staikouras, ha confirmat que "l'eliminació total de les restriccions entrarà en vigor a partir de l'1 de setembre", en cooperació amb el Banc de Grècia i amb el consentiment de la Unió Hel·lènica de Bancs i la Unió de Bancs Cooperatius de Grècia, així com amb els organismes europeus de supervisió competents.