L'Ajuntament de Lleida prorrogarà fins al proper 20 de setembre el servei que ofereix de refugi per a temporers que treballen en la campanya de la fruita al pavelló Agnès Gregori del barri de Balàfia. Així ho ha anunciat a través de Twitter la tinent d'alcalde i portaveu del govern municipal, Jordina Freixanet, que ha remarcat que «malgrat no tenir ni un euro previst» després del canvi de govern, des de l'1 de juliol han garantit un refugi, dutxes, consigna i seguiment a totes les persones que ho han desitjat.

La Plataforma Fruita amb Justícia Social va alertar dimecres que el tancament del refugi estava previst per aquest dijous i que així s'havia comunicat a la seixantena d'usuaris que hi pernocten cada nit informant-los que havien de retirar les seves pertinences de les consignes.

Pla de xoc «precipitat»

Freixanet ha assenyalat que la campanya de la fruita dolça al Segrià acaba entre el 15 i el 20 de setembre, i que a partir d'aquesta data queden poques varietats per collir. La tinent d'alcalde reconeix que aquest pla de xoc «segurament ha estat precipitat» i que en alguns moments «s'ha actuat amb rapidesa i prenent decisions urgents». De fet, inicialment el refugi de temporers es va ubicar al pavelló de l'Antorxa dels Camps Elisis però es va haver de traslladar a Balàfia per falta d'espai.

Segons ha informat el mateix alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, a través de les xarxes socials, des de l'1 de juliol fins al 28 d'agost la Paeria ha facilitat 4.607 pernoctacions a temporers entre l'alberg de la Fundació Jericó i el refugi provisional al pavelló Agnés Gregori. Això no obstant, Pueyo indica que una mitjana de 200 persones ha dormit al carrer i matisa que l'any 2012 van ser 250. L'alcalde reconeix que ho poden «fer millor» però que s'ha afrontat «el repte amb els recursos que teníem».