La implantació de robots industrials suposa la pèrdua de gairebé dos llocs de treball (1,6) per cada nou robot, segons l'estudi How Robots Change the World, realitzat per Oxford Economics i recollit per UGT. Segons l'estudi, el ritme de destrucció a Europa es multiplicarà per quatre en la propera dècada, passant de la destrucció de 400.000 llocs de treball el 2016 a 2 milions el 2030.

L'informe traça la trajectòria de l'ocupació al sector industrial des de l'any 2000, confirmant que aquesta tendència a la substitució de persones per màquines ha destruït 400.000 llocs de treball nets a Europa. Les xifres són preocupants per a Espanya en el mateix període analitzat, ja que el sector industrial ha passat de 3,11 milions de treballadors el 2002 a 2,58 milions el 2016.

L'informe insisteix que les conseqüències d'aquesta destrucció neta d'ocupació seran més profundes i duradores en aquelles zones i països que tinguin un mercat laboral que sigui més inestable i precari.

Pel que fa al trasllat dels treballadors a altres sectors de l'economia, l'estudi alerta que aquests treballadors desplaçats intentaran buscar feina a sectors amb un gran impacte d'automatització de tasques, circumstància que portarà a una inestabilitat laboral molt perjudicial.

Les propostes de l'UGT

Davant d'aquestes conclusions de l'estudi d'Oxford Economics, el sindicat UGT proposa una bateria d'accions a curt, mitjà i llarg termini que passen per mesures de protecció de l'ocupació mitjançant la formació contínua i la reforma educativa, així com mesures de redistribució de les rendes i repartiment de la productivitat, que genera aquesta discontinuïtat tecnològica.

En tot cas, l'esmentat estudi assenyala que la precarietat del mercat de treball i l'absència de plans de formació adequats generen una situació que abocarà els treballadors a la vulnerabilitat econòmica.