13 de setembre de 2019
13.09.2019
Diari de Girona

El BCE encareix els dipòsits dels bancs i comprarà deute per fer front a una recessió

El Banc Central Europeu anuncia una rebaixa dels tipus de facilitat de dipòsit fins al -0,5% i altres mesures per estimular l'economia

12.09.2019 | 23:20
El president del BCE, Mario Draghi.

El Banc Central Europeu va decidir ahir rebaixar una dècima els tipus d'interès de la facilitat de dipòsit fins al -0,5%. Això significa que Frankfurt cobrarà encara més als bancs per guardar els seus diners, el que els pot obligar a moure'ls i augmentar el crèdit a les empreses i els ciutadans.

El consell de govern del BCE presidit per Mario Draghi també va anunciar que reactiva els plans mensuals de compra de deute, amb 20.000 milions d'euros mensuals a partir del mes de novembre. Les compres s'allargaran «tant com faci falta» i s'acabaran així que el BCE comenci a augmentar els tipus d'interès de nou. Pel que fa a la resta de tipus, es mantenen intactes al mínim històric del 0% pel tipus general i al 0,25% pel de facilitat de crèdit.

Mario Draghi va decidir tornar a les mesures d'estímul davant dels indicadors que alerten d'una recessió a la Unió Europea.

La decisió la va prendre en el seu penúltim consell de govern al capdavant de la institució, on està previst que el substitueixi la francesa Christine Lagarde. El BCE preveu una «desacceleració prolongada» a la zona euro. Segons va explicar Draghi, les mesures anunciades responen a tres factors detectats pel BCE: una desacceleració «més marcada del que s'esperava», unes expectatives d'inflació a la baixa i la persistència de riscos geopolítics i d'una guerra comercial. «És el moment que la política fiscal se'n faci càrrec», va dir Draghi. El president del BCE Draghi va apuntar que tant l'economia com la inflació estaran per sota del que es preveia. Ara, el BCE preveu un creixement de l'1,1% aquest any, una dècima menys de l'esperat. Per al 2020, la previsió és que el creixement sigui de l'1,2%, dues dècimes per sota de l'1,4% que s'esperava. Malgrat indicar que la probabilitat d'una recessió a la zona euro és «petita», Draghi va dir que ara «ha crescut».


El cas d'Alemanya

En el cas d'Alemanya, el president del BCE va dir que s'hi han de prendre «decisions efectives i oportunes» davant els avisos d'una possible recessió i ha instat el govern alemany a gastar més per combatre una recessió.

Per combatre la «debilitat prolongada» a la qual es veurà exposada la zona euro, Draghi va demanar als governs dels estats que incrementin la despesa amb l'objectiu d'estimular l'economia. Sobre els «efectes secundaris» que puguin tenir les mesures, Draghi va assegurar que estan «seguint de prop tots els efectes».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook