La Comissió Europea s'ha alineat amb el missatge llançat pel president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, després d'anunciar dijous més estímuls econòmics i ha reclamat a aquells països de l'eurozona amb espai fiscal, com Alemanya o els Països Baixos, que elevin la despesa pública per impulsar el creixement econòmic de l'eurozona.

En una roda de premsa a Hèlsinki (Finlàndia) després de la reunió de ministres de Finances de la zona euro (Eurogrup), el vicepresident per a l'Euro i al Diàleg Social, Valdis Dombrovskis, va afegir també que la resta de socis de la moneda única que no disposin d'espai fiscal s'han de centrar en millorar les seves finances públiques i adoptar reformes estructurals.

«La principal conclusió és que la política monetària no pot aconseguir-se sola i convidem els països que tenen espai fiscal a estimular l'economia. I demanem a tots els països que accelerin en els seus esforços en reformes estructurals», va dir Dombrovskis.

El letó va dir aquestes paraules un dia després que Mario Draghi anunciés un nou paquet de mesures per part del BCE per estimular l'economia en plena desacceleració i una revisió a la baixa de les precisions de creixement del PIB i inflació per als propers dos anys.

Contribució d'altres polítiques

El membre del Consell Executiu del BCE, Benoït Coeuré, ha explicat que per aprofitar «tots els beneficis» de la política monetària és «necessària» la contribució d'altres polítiques com la fiscal. «Els governs amb espai fiscal han d'actuar d'una manera eficient i a temps», va assegurar, apuntalant el missatge llançat un dia abans per l'institut emissor.

El president de l'Eurogrup, Mário Centeno, ha explicat que el debat entre els ministres sobre aquesta qüestió ha estat força «ric», tot i que s'ha unit a aquesta petició en qualitat personal.

«El meu missatge és prou clar. Els països amb espai fiscal ho haurien d'utilitzar per combatre la desacceleració de l'economia. Ha de fer-se no per solidaritat, sinó en primer lloc pel seu propi interès», va afirmar el portuguès, per després afegir que a això s'han d'afegir «un bon acord» sobre la reforma de la moneda única.

L'Eurogrup, però, es manté dividit sobre aquesta qüestió. El francès Bruno Le Maire, per exemple, es va pronunciar a la seva arribada a favor de la Comissió Europea i el BCE i va instar països amb superàvit fiscal a elevar les seves inversions.