El 13 de setembre s'ha celebrat el Dia Internacional de la Xocolata i aprofitant aquesta dolça efemèride, us faig un petit repàs a la indústria de la xocolata. La xocolata es produeix a partir de la llavor del cacau, que procedeix originàriament d'Amèrica, i que es va donar a conèixer durant els viatges de Cristòfor Colom. No obstant això, s'estima que actualment el 70% de la producció ve de l'Àfrica Occidental, sobretot de Costa d'Ivori, Ghana, Nigèria i Camerun.

Les varietats més apreciades pels xocolaters de tot el món són el cacau d'aroma (o cacau fi) i el cacau premium, que només representen el 8% de la producció total i són recollides principalment a Amèrica (el 80%). Les seves llavors, lògicament, es destinen a tauletes premium i arriben al preu més elevat: una tona de cacau regular frega els 2.400 dòlars, mentre que per una tona de llavors premium es pot pagar entre 3.000 i 4.000 dòlars. Alguns països productors de varietats premium són Colòmbia, Equador, Perú, República Dominicana i Veneçuela.

Segons les dades de Candy Industry de febrer de 2019, les deu empreses més grans del món per facturació amb pes en la comercialització de productes amb, o de xocolata són: Mars, Ferrero, Mondelez, Nestlé, Lindt & Sprüngli, Ezaki, Pladis i Kellogg's. Tot i que es pot invertir en moltes d'aquestes empreses directament, cal tenir en compte que la xocolata només suposa una part de la seva facturació total. No obstant això, atès que les empreses agrícoles del cacau no cotitzen, la millor manera d'invertir en cacau és a través de fons d'inversió especialitzats en matèries primeres agrícoles, o amb fons cotitzats que inverteixen directament en el cacau.

El comerç just és una tendència que s'ha anat introduint en el sector del cacau els últims anys i que està basat en la transparència i el respecte, i pretén establir les bases d'un comerç sostenible. El comerç just permet que els petits productors rebin un preu més alt per les seves llavors (uns 150 dòlars per tona collida) i un mínim de 1.750 dòlars per tona produïda sota aquest segell. Malgrat això, i al fet que la demanda estigui augmentant, de moment, el cacau de comerç just suposa menys d'un punt percentual del mercat.