Les companyies elèctriques, principalment Endesa, invertiran un total de 727,8 milions d'euros en distribució a Catalunya durant el període 2020-2022. Així ho va explicar el director general d'Energia de la Generalitat, Pere Palacín, que va aclarir que Endesa, amb una forta implantació a Catalunya, assumirà el gruix de l'esmentada inversió, amb 674,1 milions d'euros, mentre que la resta de distribuïdores elèctriques aportaran 53,6 milions fins el 2022. En total, s'invertiran 254,7 milions el 2020; 259,9 milions el 2021 i 213 milions el 2022.

Endesa ja va donar a conèixer al juliol la magnitud de les seves inversions fins al 2022 per millorar les infraestructures elèctriques, encara que es desconeixia la quantia global de la inversió en distribució elèctrica a Catalunya. Aquestes inversions permetran reforçar les xarxes d'alta, mitjana i baixa tensió a tot el territori català per consolidar i millorar la qualitat del servei.

La renovació i millora de les línies elèctriques, l'automatització dels sistemes usats per operar la infraestructura i l'augment de la capacitat de la xarxa de distribució en alta tensió són alguns dels objectius d'aquestes inversions. Les esmentades inversions consten en els plans que les companyies presenten a la Generalitat, que al seu torn introdueix les millores que considera oportunes, va recordar Palacín.

Per altra banda, Palacín va afegir que, sobre la distribució de gas, Nedgia, filial de Naturgy, va remetre a la Generalitat fa uns mesos un pla d'inversions per valor de 61,2 milions per a aquest exercici a Catalunya. D'aquests 61,2 milions, 8,7 corresponien a manteniment i 4,5 milions a sistemes d'informació i gestió, i en teoria s'havien de destinar 48 milions més a expandir la xarxa de gas a Catalunya. No obstant, Naturgy va anunciar al juliol que deixava en suspens la inversió en noves xarxes de gas a tot Espanya davant la proposta de rebaixa de la retribució a aquesta activitat feta per la CNMC, el regulador energètic.