El 64% dels nadius digitals es planteja no tenir vehicle en propietat, segons l'informe Mobilitat del Futur d'Aecoc Innovation Hub, la plataforma de tendències de l'Associació d'Empreses de Fabricants i Distribuïdors.

L'estudi, que s'ha presentat coincidint amb la Setmana de la Mobilitat Europea, apunta a canvis en les pròximes dècades impulsades per la digitalització, la sostenibilitat i les formes de consum de les noves generacions.

Segons el mateix informe, el 43% de la generació X (nascuts entre el 1961 i el 1979) i el 16% dels «baby boomers» (nascuts entre finals dels 40 i inicis dels 60) prescindirien del seu mitjà de transport.

L'estudi destaca que les noves generacions són també les més obertes a integrar les noves tecnologies en els vehicles i el 57% dels membres de les generacions Z (a partir del 1995) i Y (nascuts entre principis dels 80 i mitjans dels 90) prefereixen tenir mitjans de transport autònoms, davant només un 24% dels més grans de 55 anys que expressen aquesta preferència.

El 52% de la població mundial viu en ciutats i el percentatge anirà en augment els anys vinents, pel que l'informe destaca que els vehicles elèctrics suposaran entre el 30 i el 35% de les vendes el 2025 i que arribin al 100% el 2050.

Però de moment, el creixement real de les vendes de vehicles elèctrics és encara modest. Segons l'estudi «La reinvenció de l'automòbil» elaborat per EAE Business School, el creixement de vendes de cotxes elèctrics a Espanya és molt modest, ja que el 2018 la venda d'aquest model de cotxes va suposar un 0,8% del total, mentre que la de gasolina representa el 63% i el dièsel un 36,1%. El preu, l'autonomia i la manca de punts de càrrega són els factors que desanimen futurs compradors. No obstant això, segons el mateix informe, l'any 2025, el mercat de vehicles elèctrics haurà crescut un 79% en comparació amb les dades registrades el 2017.

El professor d'EAE Eduardo Irastroza explica que Espanya s'ha alineat amb els països més decidits a portar aquest canvi energètic, encara que no se sàpiga quin serà el cost de l'electricitat quan «tots depenguem d'aquesta per a la nostra mobilitat». Afegeix que en aquest moment «segur que els incentius desapareixeran».

Un sector robust

L'estudi de l'EAE Business School també apunta que la indústria espanyola d'automòbils preveu un creixement del 3,7% el 2019 i del 2,4% per al 2022. L'informe destaca que Espanya ocupa el segon lloc entre els països productors, només per darrere d'Alemanya. En el global de la producció mundial, Espanya el vuitè país productor amb una quota del 2,7%, amb la Xina al capdavant amb el 27,6% de la producció mundial.

«Parlem d'un sector robust i reconegut, tant per la qualitat dels productes com per la competitivitat dels seus costos i per tant dels seus preus. A això contribueix la poderosa indústria subsidiària que també té al seu torn una gran implantació en àmbit mundial» , ha declarat Irastroza.

Pel que fa a les comunitats, Castella i Lleó (Renault) i Catalunya (Seat / Nissan) són les que lideren la producció de cotxes, seguides per Galícia (PSA), València (Ford) i Aragó (Opel / PSA).

No obstant això, l'estudi assenyala que la clau del futur per al sector a Espanya és no quedar-se fora dels processos de producció basats en noves fórmules de consum energètic: híbrids i elèctrics. A més afegeix que el suport polític és «essencial» per atreure aquesta producció dins de les fronteres espanyoles.L'any 2018, es van matricular 1,33 milions d'cotxes a Espanya, sent Seat, Volkswagen i Peugeot esa marques que més matriculacions van tenir.