L'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha revisat a la baixa dues dècimes el creixement de l'economia espanyola l'any passat i l'ha fixat en el 2,4%, segons ha informat aquest dilluns. L'INE ha introduït canvis metodològics que han afectat les dades dels darrers tres anys, de manera que el creixement del 2016 va ser del 3%, i no del 3,2%%, i el del 2017 del 3%, i no del 2,9%.

Al 2015, any en què es va registrar l'increment més alt després de la crisi, ha quedat establert en el 3,8% en lloc del 3,6%. Amb tot, la contribució de la demanda externa al creixement en volum del PIB va ser del -0,3%, coincidint amb les estimacions, mentre que l'aportació de la demanda interna va ser del 2,6%, xifra que representa un descens de tres dècimes respecte les estimacions inicials.

Dins d'aquest apartat, la despesa en consum final va créixer un 1,9% respecte l'any anterior. La despesa en consum final de les llars i institucions sense finalitat de lucre al servei de les llars ho va fer en un 1,8% davant les estimacions que apuntaven un augment del 2,3%; i la despesa en consum final e els administracions públiques en un 1,9%, dues dècimes menys del previst al març.

Quant a la demanda externa, les exportacions de béns i serveis es van incrementar un 2,2% respecte el 2017 en termes de volum davant el 2,3%, publicat al març, mentre que els importacions de béns i serveis ho van fer en un 3,3%, davant el 3,5% previst en un principi.

Desacceleració econòmica

La fundació de caixes d'estalvi Funcas ha rebaixat una dècima la previsió de creixement de l'economia espanyola per aquest any que va fer el juliol, situant-la en el 2,2%. Així, l'economia espanyola creixerà menys per la menor aportació de la demanda nacional, que es redueix 0,2 punts fins al 2,1%.

Pel que fa al context exterior, la previsió és que aporti un 0,1%, mentre que al juliol preveia que fos nul·la. Funcas ha rebaixat també la previsió del consum privat i públic, tot i que destaca a la baixa la inversió en capital fix, especialment en maquinària i béns d'equip. D'altra banda, manté en l'1,9% la previsió de creixement per al 2020.

De la seva banda, BBVA Research adverteix que la inèrcia de creixement de l'economia espanyola «s'està desaccelerant» davant l'absència de mesures estructurals i el consegüent fre a la reducció de l'atur, de manera que veu «molt difícil"»que Espanya creixi més del 2 per cent l'any 2020 i redueixi l'atur del 13% el proper any.