Nova injecció de capital públic a Comercial de la Forja, SA (Comforsa), el grup industrial propietat de la Generalitat amb diverses plantes productives a Ripoll i Campdevànol que es dedica a la fabricació de components per a camions, tràilers i maquinària d'obra pública.

El Govern català destinarà 4,5 milions d'euros a l'ampliació de capital de Comforsa. Ho farà a través de l'empresa pública Avançsa. L'objectiu de la Generalitat de Catalunya amb aquesta nova ampliació de capital, emmarcada dins del Pla Estratègic 2019-2022, és consolidar el creixement dels darrers mesos i garantir la sostenibilitat de l'empresa.

Comforsa compta actualment amb 350 treballadors entre les seves plantes al Ripollès i les oficines a Barcelona. A banda dels llocs de treball directes, Comforsa opera amb 68 proveïdors del Ripollès, Osona i la Garrotxa, i 294 de la resta de Catalunya.

Entrar en benefici

Segons explica el comunicat del Govern, a partir de mitjans del 2018, l'empresa va iniciar un procés de reducció de les pèrdues i ha encadenat resultats positius durant el darrer any.

Amb aquest augment de capital, la Generalitat afirma que pretén contribuir al manteniment de l'activitat industrial del Ripollès.

Vendre la companyia

L'any passat, el Departament d'Empresa del Govern català va encarregar un estudi de mercat per analitzar la possibilitat de vendre Comforsa.

No era la primera vegada que la Generalitat intentava desinvertir al grup ripollès i trobar un comprador del sector privat, però mai se n'ha ensortit. Fonts del departament, asseguren que la nova injecció de capital a la companyia no descarta cap opció respecte al seu futur.

53 milions d'euros

La necessitat d'eixugar pèrdues i d'evitar l'entrada en concurs de creditors, així com les inversions necessàries per mantenir la competitivitat de la planta, ha obligat la Generalitat a successives ampliacions de capital. Des de 2009, l'empresa ha rebut més de 53 milions d'euros de capital públic.

El juny de 2018, la consellera d'Empresa, Àngels Chacón, que en els mesos anteriors va ocupar el càrrec de presidenta del consell d'administració de la companyia, va visitar-ne les instal·lacions poc després d'aprovar-se una injecció de 10 milions d'euros per part de la Generalitat de Catalunya.

Aleshores admetia que aquella aportació era necessària per temes de «despesa corrent i per mantenir l'activitat de l'empresa», i es mostrava convençuda de la viabilitat del projecte industrial.

Comforsa és l'hereva de l'antiga Farga Casanova, que durant dècades va ser l'empresa més important del Ripollès.

La crisi d'aquesta indústria metal·lúrgica va ser l'origen de les mobilitzacions socials més destacades que s'han produït mai a la comarca. Al final, van desembocar en la conversió de l'empresa en l'actual Comforsa, de capital públic