Les exportacions agroalimentàries de les empreses catalanes han crescut un 4,02% en valor i un 1,70% en volum entre gener i juny de 2019 respecte al mateix període de l'any passat, segons les dades provisionals de Datacomex, la base de dades del comerç exterior europeu. Aquestes exportacions suposen en valor el 19,42% del total de l'Estat.

Partint de l'Índex Prodeca, que reagrupa diverses subpartides del codi TARIC en 7 subsectors per simplificar l'anàlisi de les exportacions agroalimentàries, els que més creixen en valor són el carni (10,74%), beneficiat per la demanda de la Xina, i el Fine Food (5,90%). També destaquen, però per sota de la mitja, el sector de la fruita i de l'horta (3,68%) i el de cereals, molineria i llavors (2,94%).

Comparant el sector agroalimentari amb la resta de sectors industrials de Catalunya, veiem com retalla distància amb les xifres del sector automobilístic, amb el qual competeix per arribar al lideratge de l'exportació catalana, ara per ara dominada pel sector químic i el de béns d'equipament.

La Xina, mercat creixent

Tot i que els principals mercats de destí es mantenen (França, Itàlia, Alemanya, Portugal i Regne Unit), destaca la Xina, 6è mercat de destí, ja que s'han incrementat les exportacions agroalimentàries catalanes un 58,29% en valor. D'altra banda, Catalunya ha incrementat la seves exportacions agroalimentàries al Japó, 7è mercat de destí, en un 7,98% i a Taiwan ho ha fet en un 30,69%. Estats Units, 8è mercat, computa un increment de les importacions de productes agroalimentaris de Catalunya de l'1,27%. Pel que fa als mercats de Llatinoamèrica destaca Mèxic, 1r destí de la zona, on Catalunya ha incrementat les seves exportacions agroalimentàries un 4,43%. Destaca també que pràcticament la totalitat dels mercats africans estan creixent de manera significativa com a països de destí: RD del Congo 188%, Kènia 152, Senegal 98% i Nigèria 80%.

Superàvit per primer cop

Catalunya ha assolit per primera vegada el superàvit comercial durant el primer semestre del 2019. El sector agroalimentari català compta amb una taxa de cobertura del 101,09, és a dir, les exportacions de productes agroalimentaris (4.964 M?) són lleugerament superiors a les importacions (4.911 M?). La taxa de cobertura, que fa un balanç de les exportacions i importacions, és un indicador econòmic que, juntament amb l'increment de valor, dona una visió de la competitivitat de les empreses i del seu atractiu comercial, així com de la seva capacitat productiva i exportadora.

Més valor

Catalunya està posant en valor els seus productes agroalimentaris als mercats exteriors perquè, si bé el volum exportat en els últims 10 anys ha augmentat un 45,08%, el valor ho ha fet en un 64,76%. En els darrers cinc anys el valor pràcticament ha crescut a raó del doble del volum.

Valorant la ràtio valor/volum del primer semestre de 2019 respecte al mateix període de l'any anterior, ha crescut un 2,28%, denotant així que estem venent els nostres productes amb més valor. Pel que fa a l'increment del valor dels subsectors, els productes agroalimentaris s'estan pagant millor el 2019 respecte al 2018, i destaca l'increment percentual dels següents productes: cereals (48,33%), llavors oleaginoses (28,75%), cafè, té i espècies (18,06%), conserves de fruita i verdura (17,18%), productes de la molineria (11,29%), carn (7,03%), làctics (5,80%), articles de confiteria (4,23%) i cacau i les seves preparacions (3,88%).