La indemnització pels danys ocasionats per la gota freda que la setmana passada va travessar la costa mediterrània s'estima en 84 milions d'euros per una superfície afectada que pot arribar a les 50.000 hectàrees, de les quals ja s'ha rebut declaració de sinistre de més de 18.700, segons ha informat Agroseguro en un comunicat. En concret, l'òrgan ha precisat que es tracta del major sinistre provocat per una DANA (depressió aïllada en nivells alts de l'atmosfera) en la història de l'assegurança agrària, la intensitat i persistència de la qual han generat danys «inusitadament greus» al camp.

En molts punts s'han recollit precipitacions superiors a 400 litres per metre quadrat, cosa que ha provocat inundacions i fins i tot el desbordament del riu Segura i altres de menor importància. Si bé la zona afectada és molt extensa, els majors danys es localitzen a la Vega Baixa del Segura i al terme d'Oriola, a Alacant.

Pedregades a Múrcia

En el cas de la regió de Múrcia, les precipitacions van arribar acompanyades de pedregades puntualment intenses, cosa que ha agreujat els danys en les produccions. Per la seva banda, les províncies d'Alacant i Múrcia són les que acumulen el major volum d'indemnitzacions, amb gairebé 36 milions d'euros i més de 34 milions d'euros, respectivament. Aquest fenomen també ha afectat la província d'Albacete, amb una previsió d'indemnització de sis milions d'euros, sent especialment intens a les comarques d'Hellín, Centre i Almansa.

A Almeria, la indemnització pels danys en el camp pot arribar als 5,8 milions d'euros i les comarques més perjudicades són les de Campo de Níjar i Bajo Almanzora. Per la seva banda, les produccions que s'han vist més afectades per la DANA són les de cítrics, els danys de les quals dependran del temps que romangui l'aigua a les parcel·les. A més de les pèrdues en producció, no es poden descartar danys en plantació per mort de l'arbrat.

Raïm de taula

Pel que fa al raïm de taula, les pluges han provocat danys que evolucionaran en funció de les condicions de vent i temperatura dels pròxims dies i s'esperen danys en instal·lacions (parres).

També s'han vist molt afectades les hortalisses (enciams i bròquils, fonamentalment, encara que també hi ha danys en pebrots, melons, cebes i algunes produccions d'hivernacle).

Pagaments en un mes

Agroseguro ha assenyalat que són conscients de la situació que estan vivint els agricultors, i segons es vagin finalitzant les taxacions agilitzaran els pagaments de les indemnitzacions per fer-les arribar en el termini d'un mes des que es finalitzi el peritatge de les parcel·les.