olts treballadors es preocupen pels errors que cometen i per la seguretat dels seus llocs de treball. Però, quins són els senyals reals que estàs a punt de ser acomiadat? Descobrir-los podria posar remei a la situació abans que es prengui la decisió final d'acomiadament per part del responsable. Per això, et deixaré uns indicis que podrien indicar-te que estàs a la rampa de sortida. Això sí, ara no et posis paranoic només perquè un dia, en una ocasió, algú, etc. Parlo de situacions de continuïtat, no de casos puntuals, perquè tothom té un dia dolent.

Per a mi, el símptoma principal que indica que pots ser acomiadat seria la manca de feina. Conec moltes persones que es queixen d'excés de càrrega de treball, però justament els hauria de preocupar el contrari. Quan un passa de ser una persona clau en un projecte a ser algú en segon pla, s'assigna el seu treball a altres empleats sense donar una explicació raonable i clara, no se li consulta res per prendre decisions importants o bé, simplement, deixa de ser convidat a reunions rellevants, és possible que comenci a ser una peça prescindible.

Un altre gran indici seria un canvi de relació amb el teu cap a pitjor. Si el cap es comporta de manera estranya, t'interromp constantment, et retira el suport en les idees que compartiu, es mostra menys obert, sembla fastiguejat constantment, potser no «tot està bé» i la situació t'hauria d'obrir els ulls. Parlant del cap, si aquest et comença a preguntar coses sobre la teva feina que feia temps que no et preguntava o si notes que s'està produint un augment del control de les tasques, possiblement la seva finalitat sigui la justificació de l'acomiadament i assegurar-se de mantenir tota la informació quan ja no hi siguis. Quant temps fa que no reps un elogi seu?

La tercera pista és més òbvia: seria quan es rep una mala avaluació d'acompliment, lligada al baix rendiment. Si això passa, s'ha de crear un pla de defensa que redirigeixi el camí cap a l'objectiu que busca l'empresa. En canvi, si s'obté una mala crítica però es creu que tot s'està fent molt bé, hi ha una discrepància que pot ser decisiva per als esdeveniments que ocorrin després.

Un altre dels senyals que indiquen que prescindiran de tu és la forma d'actuar dels teus companys. Xafarderies, xiuxiuejos i comentaris a la teva esquena evidencien allò inevitable. És horrible que la resta de l'empresa sàpiga, abans que tu, que seràs acomiadat. Òbviament, si això passa, deixaran de convidar-te a sortides socials.

A partir d'aquí hi ha molts altres indicadors, com ara:

-Quan es consulta subordinats o «se't salten» amb qualsevol excusa.

- Si hi ha una nova incorporació i ets l'últim d'assabentar-te'n.

- Si directament posen un nou director o responsable creant un lloc de treball fins ara inexistent, fent que relativament estiguis en un escalafó inferior.

- A les persones que tenen una bona posició en una empresa, sovint se'ls demana que participin en conferències, presentacions, com a ponents o assistents, etc. O bé que assisteixin a formacions, programes de millora, esdeveniments benèfics, etc. Si no ets mai escollit, potser hi haurà algun motiu.

- Si estàs en un departament en què progressivament va minvant el nombre de treballadors.

- Si les teves funcions canvien massa sovint, potser només siguis un pegat temporal.

Finalment, us deixo una frase: «hi ha una força motriu més poderosa que el vapor, l'electricitat i l'energia atòmica: la voluntat» ( Albert Einstein).