L'expresident de la Cambra de Comerç de Barcelona, Miquel Valls i Maseda, va morir ahir als 75 anys a causa d'una malaltia que li va ser diagnosticada recentment, segons van confirmar fonts de la institució. Valls, nascut a Barcelona el 1943, va presidir la corporació econòmica durant 17 anys, des del 2002 fins fa escassos tres mesos, quan va decidir no tornar-se a presentar a les eleccions. Durant els anys que va estar al capdavant de la institució empresarial, va assumir el paper de portaveu de l'empresariat que reclamava un millor finançament i més inversions per a Catalunya, mantenint un tarannà moderat políticament. Gràcies al seu exercici va rebre la Creu de Sant Jordi, l'11 d'abril del 2017.

El seu successor va ser Joan Canadell, que va guanyar les eleccions encapçalant la candidatura independentista «Eines de país». En el seu últim acte públic, l'empresari i economista va evitar qualsevol crítica a la candidatura guanyadora, que no era la seva favorita i estava integrada per representants de les pimes, i va fer una defensa tancada de la gran empresa catalana.

Diàleg i conciliació

Després de conèixer-se la notícia, el món polític i empresarial català va destacar l'esperit de diàleg, moderació i consens de l'expresident de la Cambra de Comerç deBarcelona. L'actual president de l'entitat, Joan Canadell, va reconèixer que, malgrat les diferències que els separaven, Valls «estimava la Cambra, l'entorn empresarial del país i, a la seva manera, va lluitar sempre per tirar endavant el millor possible l'economia i el teixit empresarial».

En nom de la Generalitat, la consellera portaveu, Meritxell Budó, va dir que Valls va ser una «figura molt destacada al món empresarial i econòmic català», i el president, Quim Torra, va escriure un tuit en què trasllada el seu condol a la família i a l'entitat cameral. La consellera d'Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, va reconèixer, des de les «discrepàncies» que mantenia amb Miquel Valls, «la seva entrega i sinceritat».

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va destacar que va anteposar els interessos econòmics de Barcelona i de Catalunya per damunt de les diferències polítiques. L'alcaldessa de l'Hospitalet i presidenta de la Diputació de Barcelona, Núria Marín, va assenyalar que Valls «va ser una persona molt pròxima, que sempre va donar suport a la ciutat i que deixa una empremta profunda».

També van voler recordar i acomiadar la seva figura els presidents de Foment del Treball, per qui va ser «un gran president», del Consorci de la Zona Franca de Barcelona, de la Cambra d'Espanya, que va assegurar que «es perd un referent per a l'empresariat català i espanyol i per al sistema cameral», de Fira de Barcelona, i els secretaris generals dels sindicats UGT i CCOO, que van voler destacar el seu «tarannà conciliador».