24 de setembre de 2019
24.09.2019
Diari de Girona

La crisi de la pesta porcina a la Xina dispara les vendes de les càrnies de Girona

El juliol passat les exportacions d'aquest sector van créixer un 54% · Des del mes de gener les vendes a l'exterior de la principal indústria de la província s'enfilen a 3.551 milions

24.09.2019 | 00:56
El port de Shenzen, punt d'entrada de mercaderies a la Xina.

Les exportacions de les empreses càrnies gironines han crescut fins a un 54% durant el juliol, sobretot empeses per la crisi de la pesta porcina africana que afecta la Xina. En total, al llarg d'aquest mes el clúster gironí ha fet vendes a l'exterior per valor de 154,67 milions d'euros , una xifra ostensiblement superior als 99,8 que es van registrar durant el juliol del 2018.

Segons recull l'estadística del Ministeri, però, el bon comportament del sector carni no s'estén a d'altres i, per exemple, el sector químic, el segon sector en importància, ha retrocedit un 18,8% en en vendes a l'exterior. Sigui com sigui, però, el pes de les càrnies és innegable i això fa que, en l'acumulat de l'any, les exportacions gironines continuïn clarament a l'alça. Al llarg del 2019, han pujat un 5,9% i ja superen els 3.351,4 milions.

Globalment, les exportacions gironines van tancar el juliol a l'alça. Segons recull l'estadística que periòdicament publica el Ministeri, des del territori s'han fet vendes a l'exterior per valor de 530,33 milions, una xifra que, si es compara amb el mateix mes del 2018, suposa un augment del 8,2% (el juliol de l'any passat les vendes globals van ascendir a 489,94 milions d'euros).

Domini indiscutible

El bon comportament exterior, però, s'explica clarament per l'embranzida que ha agafat el sector agroalimentari. Només durant el mes de juliol, ha pujat un 33,4% en vendes a l'exterior (arribant als 228,6 milions). I dins d'aquest, la preeminència del subsector carni continua essent indiscutible. En aquest context, la pesta porcina africana que pateix la Xina ha obligat el gegant asiàtic a incrementar notablement les importacions de porcí, cosa que ha beneficiat les càrnies gironines. De fet, les empreses del clúster han arribat a incrementar fins a un 54% les exportacions de canals i despulles d'animals durant el juliol. I si entre gener i juliol des de la demarcació ja s'han fet vendes a l'exterior per valor de 3.351,4 milions euros, al llarg del 2019 les exportacions han crescut un 16% i s'han situat en uns 1.400. D'aquest increment substancial, 899 milions d'euros els aporta el sector carni.

França, primer mercat

Pel que fa a destins, França (887,96 els sis primers mesos de l'any) continua encapçalant la llista, amb molta diferència respecte els altres mercats que li venen al darrere. Al país gal el segueixen aquest destí el segueixen Itàlia (270,51 milions) i Alemanya (226,81). El quart lloc l'ocupa la Xina, amb exportacions per valor de186,64 milions, i ja supera mercats com els de Portugal, el Regne Unit, Polònia i el Japó.

Saldo positiu

En paral·lel, l'estadística del Ministeri d'Indústria també confirma que les vendes que les empreses gironines fan a tercers països continuen essent superiors a les importacions. De fet, a la província el valor de les exportacions gairebé dobla el dels productes que es compren a l'estranger, de manera que entre els mesos de gener i de juliol, les importacions, si bé han crescut un 4,9%, s'han situat en 1.717,5 milions d'euros, enfront els 3.351,4 de les exportacions.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook