24 de setembre de 2019
24.09.2019
Diari de Girona

França, el país més atractiu per a les empreses d'Espanya

La incertesa que genera el Brexit relega el Regne Unit a la segona posició, segons l'Índex CaixaBank

24.09.2019 | 00:56
França, el país més atractiu per a les empreses d'Espanya

CaixaBank ha publicat la tercera edició de l'Índex CaixaBank per a la Internacionalització Empresarial (ICIE 2019), que permet classificar als països segons el potencial que ofereixen per a les empreses espanyoles; és a dir, quant es d'atractiu, des d'una òptica espanyola, cada mercat estranger.

Segons l'ICIE 2019, França, el principal soci comercial de les empreses espanyoles, encapçala el rànquing. El Regne Unit, després de liderar el rànquing en les dues edicions anteriors, passa a ocupar la segona posició de l'ICIE a causa del Brexit. És, això no obstant, un retrocés modest, ja que cal tenir en compte que el país anglosaxó segueix sent un dels destins més importants de les exportacions espanyoles i que l'ICIE recull principalment fets sobre el país analitzat, i no tant riscos encara no materialitzats. Segons CaixaBank Research, «en la mesura en què la sortida del Regne Unit de la Unió Europea es dugui a terme de forma gradual i acordada amb la UE, i tenint en compte que molts dels aspectes que fan al país atractiu als ulls dels empresaris espanyols no variaran en excés amb la sortida, aquest país seguirà emplaçant-se en una bona posició a futur en l'ICIE. Si al final es produeix una sortida desordenada i sense acord, un hard brexit, la caiguda en el rànquing naturalment seria una mica major».

Els països d'Europa occidental tornen a presentar les condicions més favorables per a la internacionalització de les empreses espanyoles. En conjunt, són els països més pròxims a Espanya i compten amb un marc administratiu i legal molt desenvolupat, una força laboral ben preparada, un poder adquisitiu significatiu i un entorn financer, institucional i innovador sòlid. Europa de l'Est i Àsia Central i Occidental se situen, després d'Europa Occidental, com les regions on és més fàcil la internacionalització de les empreses espanyoles, seguides molt de prop per Amèrica. Per països, els Estats Units ocupa el tercer esglaó del podi, pel davant dels Països Baixos, Alemanya i Portugal.

L'objectiu de l'ICIE, que elabora CaixaBank Research per al Departament de Comerç Exterior de CaixaBank, és ajudar a les empreses que volen internacionalitzar el seu negoci, ja sigui a través de la venda de productes, la cerca de proveïdors o de qualsevol procés d'inversió. Concretament, l'ICIE analitza un total de 67 països, tant avançats com emergents, per elaborar el rànquing.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook