L'alcalde del Prat de Llobregat, Lluís Mijoler, va enviar, ahir, una carta al president d'Aena, Maurici Lucena, en què li mostra la seva predisposició a mantenir una reunió per abordar la convivència de l'aeroport Josep Tarradellas amb l'entorn. En la missiva, Mijoler sosté que defensar l'interès general és plantejar els límits d'infraestructures com l'aeroport de Barcelona, va informar l'Ajuntament del Prat aquest dilluns en un comunicat.

L'alcalde reclama que en comptes de plantejar ampliacions és necessari projectar i invertir en les infraestructures que garanteixin un «sistema aeroportuari de país» que connecti, per exemple, l'aeroport de Barcelona-el Prat amb uns altres com el de Girona. De fet, en el pla estratègic dissenyat per Aena per als propers anys es contempla que l'Aeroport de Girona Costa-Brava actuarà com a instal·lació complementària a la de Barcelona i que exercirà de quarta pista del Prat.

Inversió superior a 360 milions

El gestor aeroportuari espanyola preveu una inversió superior a 360 milions a les instal·lacions de Vilobí i aposta per fer arribar l'alta velocitat ferroviària a la terminal, de manera que el de Girona serà el primer aeroport espanyol connectat amb l'AVE, un projecte que l'Associació per a la promoció i desenvolupament de les comarques gironines (AGI), que presideix el delegat del Govern, Pere Vila, i que aglutina Generalitat, Diputació i Cambra de Comerç, fa temps que reclama. En aquest context, l'alcalde del Prat assenyala, a més, que és necessari dissenyar una operativa de vols que garanteixi la bona convivència amb els municipis que ho envolten, i ha dit que una de les «tasques pendents» d'Aena al Prat és la desafectació del barri de les Palmeres.

Emergència climàtica

Mijoler recorda que aquesta via és l'única per garantir que la infraestructura continuï contribuint de forma sostenible al desenvolupament econòmic i social del territori en una època d'«emergència climàtica». «Les noves generacions ens adverteixen de les conseqüències devastadores que tindrà sobre la vida en el planeta l'escalfament global causat per les emissions que genera, entre altres, el trànsit aeri», alerta l'alcalde, que recorda que la contaminació que pateixen ciutats com Barcelona i Madrid suposa una greu amenaça per a la salut de la ciutadania.