25 de setembre de 2019
25.09.2019
Diari de Girona

El Banc d'Espanya preveu una forta frenada de l'economia aquest any

L'autoritat monetària retalla quatre dècimes el creixement del PIB el 2019 i el situa al 2%, mentre que el rebaixa a l'1,7% per al 2020 Avisa d'un menor dinamisme per la por a una recessió global

24.09.2019 | 23:59
El Banc d'Espanya preveu una forta frenada de l'economia aquest any

El Banc d'Espanya ha retallat quatre dècimes la seva estimació de creixement del PIB el 2019, fins al 2%, i també ha rebaixat dues dècimes, fins a l'1,7%, el seu pronòstic pel 2020 pel menor dinamisme observat per al segon semestre de l'any com a conseqüència de les majors incerteses tant nacionals com internacionals. Pel 2021, espera un creixement de l'1,6%, una desena menys que la previsió anterior.

En el seu butlletí trimestral anterior, publicat al juny, l'autoritat monetària va elevar dues desenes la seva estimació per aquest any, des del 2,2% al 2,4%, i ara tres mesos després, retalla l'estimació fins al 2%, i la situa dues dècimes per sota de l'estimació oficial del Govern, la qual cosa dóna mostra de l'elevada incertesa actual.

En aquest Informe Trimestral sobre l'economia espanyola, que recull les noves projeccions macroeconòmiques 2019-2022, el Banc d'Espanya apunta que el PIB hauria crescut un 0,4% en el tercer trimestre, una dècima menys que en el trimestre anterior, i avisa que aquest menor dinamisme està sotmès a «riscos a la baixa significatius» i que les previsions s'han realitzat tenint en compte que «els actuals focus d'incertesa tendiran a dissipar-se més enllà del curt termini».

Així, apunta al «notable debilitament» de la demanda interna, amb una reculada també important de la inversió en béns d'equip, així com «l'escàs dinamisme» de les exportacions i «l'embranzida reduïda» de les importacions, i adverteix de la prolongació de l'etapa de cert debilitament de l'activitat en el curt termini».

El Banc d'Espanya explica que la retallada de quatre punts de l'estimació de creixement el 2019 es deu, a parts iguals, a les sèries revisades de la Comptabilitat Nacional per part de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que van mostrar un menor creixement del PIB i una «menor resistència» de l'economia espanyola a la incertesa global del que s'estimava inicialment, i d'altra banda, a l'augment d'aquesta mateixa incertesa en els mesos d'estiu i a l'empitjorament del context exterior.

D'aquesta manera, l'autoritat monetària indica que les incerteses que s'entrellucaven en el primer semestre ja han començat materialitzar-se, la qual cosa va portar al Banc d'Espanya a empitjorar tant les taxes de creixement del PIB com de creació d'ocupació i taxa d'atur.

Així, juntament amb la retallada del creixement, la creació d'ocupació creixerà un 1,8% i un 1,3% el 2019 i 2020, respectivament, dues desenes menys que les estimacions de juny.

Com a conseqüència d'això, la taxa d'atur a l'Estat se situarà en l'14,1% a la fi d'aquest any, dues dècimes més que el que s'estimava al juny.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook