Els països del sud i de l'est d'Europa, entre ells Espanya, Grècia, Eslovàquia, Eslovènia i Polònia, es troben entre els països que més podrien veure's afectats per l'automatització de l'ocupació en els propers anys, va advertir la Comissió Europea en un informe publicat aquesta setmana. «Milions de llocs de treball a la UE estan en gran risc d'automatització, fins i tot segons estimacions conservadores», va alertar l'Executiu comunitari en el seu informe titulat Canviar la naturalesa del treball i les competències en l'era digital.

L'Executiu comunitari alerta que entre el 45% i el 60% dels llocs de treball en els vint-i-set països de la Unió Europea podrien acabar en mans de robots i màquines, encara que el risc de l'automatització de l'ocupació varia substancialment entre països i fins i tot entre regions, segons alguns informes.

«La prevalença d'ocupacions en risc d'automatització és molt més gran de mitjana» a països de l'est com Eslovènia, Eslovàquia i Polònia, i del sud, inclosos Espanya i Grècia, «mentre que els països nòrdics semblen enfrontar-se a un risc menor», segons dades de l'Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament, avisa l'executiu comunitari en el seu informe.

Els nous llocs de treball relacionats amb el desenvolupament, manteniment i modernització de les tecnologies d'Intel·ligència Artificial i les infraestructures de big data es troben entre els que més s'espera que creixin, encara que l'Executiu comunitari adverteix que «és difícil estimar amb antelació quants llocs de treball» es podrien crear.

Les ocupacions que més creixeran en els Vint-i-set cap a l'any 2030 són aquelles que requeriran titulació d'Educació Superior, la utilització intensiva de competències socials i interpretatives i almenys un coneixement bàsic de les tecnologies de la informació i de la comunicació, segons l'informe, en què es recorda que un terç de la força laboral a la Unió Euroea té escassos o zero coneixements digitals.

«En el futur és probable que un nivell moderat de coneixements digitals en combinació amb capacitats no cognitives fortes seran més demandades», és a dir, capacitats creatives i empresarials, s'estableix a l'informe, en el qual s'adverteix que els treballadors de baixa qualificació especialment tindran més difícil trobar una feina en el futur sense millorar les seves competències i es lamenta que l'ensenyament de les competències cognitives «ha estat marginat a tota la UE malgrat la seva eficàcia».

L'informe assenyala entre els sectors que es veuran més afectats per l'automatització els de la neteja, els aliments preparats, muntatge, la mineria, construcció i el transport, mentre que entre els que patiran una «gran transformació» hi ha el sector comercial i els serveis d'atenció al consum. En canvi, els sectors de la salut, l'Administració i la docència es veuran menys afectats per aquesta tendència.