Joves productors de raïm per elaborar cava i d'avellana, la majoria de les comarques de Barcelona i de Tarragona, van protestar dijous pels baixos preus dels seus productes a la Fira de Sant Miquel de Lleida, que va inaugurar la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, qui, en el seu discurs, va afirmar que el clam d'una reclamació «extremadament justa» no ha de molestar.

«En una fira com aquesta, sembla que les pancartes podrien molestar. No em molesta sentir el camp i no hauria de molestar el clam d'una reclamació extremadament justa, que és la dels preus justos», va afirmar la consellera en la seva intervenció, durant la qual va ser interrompuda pels agricultors que cridaven consignes com ara «preus justos és futur» i «Freixenet i Codorniu, responsables del preu del raïm».

La consellera va demanar als agricultors que li deixessin pronunciar el discurs, en què va recalcar que, per molt que es facin polítiques públiques, si no s'aconsegueixen preus justos, el sector no tirarà cap endavant.

Cava a un euro i mig

«Si hem de renovar-nos com a societat, també ho hem de fer com a Govern. Els que ho veiem una mica més clar haurem de remoure la resta del Govern amb tot l'amor possible», va afirmar Jordà, que en una atenció posterior als mitjans va insistir que li semblava injust que hi hagi cava que es vengui a un euro i mig.

El responsable del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, Rafel Espanyol, productor del Morell (Tarragona), va assegurar que el sector continua esperant els crèdits i els ajuts directes que va prometre la Conselleria després de la campanya de l'any passat, en què tot just hi va haver collita, i va assenyalar que l'avellana a Espanya es ven molt per sota del preu d'Itàlia o Turquia, per exemple.