28 de setembre de 2019
28.09.2019
Diari de Girona

El preu de l'habitatge pujarà el 5,5% enguany i un 4,4% el 2020, segons l'agència S&P

L'agència de qualificació adverteix que l'excés d'oferta està desapareguent i avisa que en el mercat immobiliari hi ha cada vegada més tensions

28.09.2019 | 01:01
Preveuen que els preus dels pisos continuaran creixent.

El preu de l'habitatge creixerà un 5,5% aquest any, un 4,4% el 2020 i l'increment es reduirà fins al 3,9% el 2021, segons previsions d'S&P. L'agència de qualificació va assenyalar que durant el primer trimestre els preus van augmentar un 6,9%, xifra que està per sobre de la registrada el 2018 (6,7%), però per sota de la de 2017 (7,2%). Així mateix, va afegir que l'economia espanyola està resistint la recessió a l'eurozona i que la taxa d'atur està registrant un creixement sòlid. A més, va apuntar que la confiança del consumidor continua donant suport al mercat immobiliari.

S&P va explicar que l'excés d'oferta en habitatge està desapareixent i que en el mercat immobiliari hi ha cada vegada més tensions, tot i que hi ha diferències regionals. Així, va recordar que un metre quadrat a Madrid costa tres vegades més que a Extremadura, autonomia que va experimentar un creixement negatiu del preu al primer trimestre. Les dades d'Extremadura contrasten amb el creixement de més del 8% registrat a la capital de l'Estat o del 6% a Catalunya.

S&P considera que el mercat laboral continuarà donant suport al creixement del preu de l'habitatge, tot i que la creació de l'ocupació hauria d'alentir-se. Així mateix, va assenyalar que, tot i que la inversió en construcció sigui de l'11% del PIB, la demanda hauria d'impulsar a la baixa l'oferta d'habitatge i sostenir el creixement dels preus.

D'altra banda, considera que les hipoteques haurien d'estabilitzar-se en nivells històricament baixos. «Esperem que la inflació repuntarà el proper any, la qual cosa ajudarà a mantenir baixes les taxes d'interès reals i donarà suport a la demanda d'habitatge», va afegir l'agència de qualificació.

S&P espera que la demanda d'habitatges es mantingui «forta» per les condicions econòmiques favorables i els baixos tipus d'interès, però preveu que se suavitzarà mentre empitjori la seva assequibilitat.

Per això, preveu que el creixement del preu de l'habitatge continuï aquesta tendència, tot i que espera que aquest es desacceleri. També va recordar que l'enquesta de préstecs bancaris divulgada pel Banc Central Europeu (BCE) mostra que els bancs esperen que la demanda d'hipoteques es mantingui estable a finals d'aquest any.

A més, va assenyalar que els bancs esperen endurir les concessions de crèdit. També creu que l'escassetat d'habitatges empitjorarà a algunes zones de Madrid i que el creixement dels preus romandrà per sobre de la mitjana estatal.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook