Només un de cada cinc espanyols comptava al tancament de 2018 amb un pla de pensions -un 16,2% que s'eleva al 20% si s'inclouen els d'ocupació-, segons les dades de l'Observatori d'Inverco sobre inversió en plans individuals. Això suposa una mica més de 7,5 milions de comptes de partícips, cadascun dels quals comptava amb un patrimoni mitjà de 9.543 euros, xifra un 3% inferior a la de l'any anterior pel mal comportament dels mercats financers. El patrimoni acumulat per les famílies espanyoles en aquests vehicles d'estalvi a finals de 2018 es va situar en 72.246 milions.

Per autonomies, Navarra, amb 14.212 euros; el País Basc, amb 12.797; Madrid, amb 12.117, i la Rioja, amb 11.813, són les comunitats on el patrimoni mitjà dels partícips en plans de pensions és més elevat. Una altra dada que destaca Inverco és que si es compara el patrimoni mitjà acumulat per partícips a Espanya amb la pensió mitjana anual de jubilació a finals de 2018, l'estalvi acumulat en plans individuals suposa el 60% de la pensió pública d'un any.

Encara que la seva població representa un 64% del total, Madrid, Catalunya, Andalusia, Comunitat Valenciana i Castella i Lleó concentren el 71% de l'estalvi en plans de pensions. Sobre aquest punt, el director d'Estudis de l'Observatori d'Inverco, José Luis Manrique, va explicar que «tot i que 24 províncies espanyoles compten amb un percentatge de partícips superior a la mitjana estatal, la quantitat d'inversors que realitza aportacions periòdiques és molt inferior». D'aquí que insisteixi en què un dels reptes de la indústria és «fomentar les aportacions periòdiques als plans de pensions com a complement per a la pensió de jubilació».

L'estalvi en plans de pensions mixtos suposa més de la meitat del patrimoni (57,9%) i el 56,2% dels partícips, amb Galícia i Navarra com les autonomies que acumulen més percentatge de patrimoni en aquest tipus de plans, amb valors per sobre del 62%.

En relació als de renda variable, amb una gran implantació al País Basc i Madrid, agrupen el 10,4% del total de partícips i representen un 12,6% del patrimoni. No obstant això, Navarra és la comunitat amb major patrimoni mitjà per partícip en plans de renda variable (15.714 euros), mentre que Múrcia compta amb el patrimoni més baix (5.621 euros).

El percentatge d'estalvi en plans de pensions de renda fixa i garantits evoluciona a la baixa fins a situar-se en un 29,9% (davant del 33% de l'any anterior i el 63% de 2012). Canàries i Castella i Lleó són les autonomies amb major patrimoni invertit en plans de renda fixa, amb taxes superiors al 20%, i el País Basc és la comunitat amb major patrimoni mitjà, amb una xifra de 10.000 euros.