Els aranzels que els Estats Units tenen previst imposar a productes de la Unió Europea del sector agroalimentari poden tenir un impacte d'uns 26 milions d'euros a Catalunya, segons dades confirmades per la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA). L'any passat, el sector va vendre al país nord-americà per valor de 330 milions d'euros, i els aranzels en productes com oli, vins, caves, formatges o fruita poden afectar l'equivalent al 7,8% del que es va ingressar llavors.

L'OMC permet a Trump imposar aranzels per valor d'uns 7.500 milions de dòlars (uns 6.800 milions d'euros) com a resposta a les subvencions il·legals que la UE ha atorgat al fabricant d'avions Airbus.

Brussel·les ha avisat als EUA que si els aplica, serà "contraproduent". A més, ha recordat que el bloc també pot aplicar "contramesures" aranzelàries per les pràctiques comercials del president nord-americà Donald Trump en els darrers anys.

L'oli d'oliva i el vi, els més afectats

La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) ha alertat que els nous aranzels que a partir del 18 d’octubre presumiblement aplicaran els EUA posarà en perill productes com l’oli d’oliva i el vi envasats. Segons la FCAC també en sortiran perjudicades les olives verdes i, en menor mesura, cítrics, porcí congelat, formatge, iogurts, mantega, cireres i préssecs. En un comunicat, l’entitat ha denunciat que el sector agroalimentari “ha tornat a esdevenir moneda de canvi” en un conflicte internacional. A més, han advertit que es crearà una “forta distorsió” dins la Unió Europea, perquè els aranzels recauran sobre els productes de l’Estat, Alemanya, França i el Regne Unit, però no afectaran els italians ni els grecs, grans competidors dels catalans.

Pel que fa a l’oli d’oliva, l’Estat és el principal exportador als Estat Units, per davant d’Itàlia. El 2018, el valor de les exportacions va ser de 428 milions d’euros, que representaven el 35% del total d’importacions d’oli per part del país nord-americà.

Al sector del vi, el valor econòmic de les exportacions realitzades l’any passat als Estats Units va ser d’uns 300 milions d’euros. El conjunt de les exportacions d’oli, olives, cítrics i vi per part l’Estat als Estats Units supera els 900 milions d’euros.

Davant les conseqüències que aquesta decisió pot tenir per al sector agroalimentari català, la FCAC ha reclamat evitar una guerra comercial i donar una resposta “unitària” per part de la UE a la política proteccionista del govern nord-americà .