L'Ibex-35 va perdre ahir els 9.000 punts després d'anotar-una caiguda del 2,77% en la sessió d'ahir, la pitjor des de l'octubre del 2017, arrossegat pels resultats macroeconòmics, les tensions comercials, el Brexit i els canvis en les recomanacions d'alguns valors, a més del vistiplau de l'OMC a EUA per imposar aranzels a la UE.

També hi va haver fortes caigudes a les borses de París i Londres, amb baixades superiors al 3%, mentre que Wall Street va patir un fort retrocès per segon dia consecutiu i el Dow Jones va caure prop de 500 punts. Ahir es va conèixer que l'activitat del sector manufacturer dels Estats Units es va enfonsar al setembre a mínims des de la Gran Recessió el 2009 i que la inflació de l'eurozona es va afeblir al 0,9% al setembre, la més baixa des 2016.

A Espanya, l'atur va pujar en 13.907 persones al setembre, el seu menor repunt en aquest mes des de 2004, mentre que la Seguretat Social va guanyar 3.224 afiliats al setembre, el seu pitjor registre en aquest mes des de 2013.

En aquest escenari, el principal índex espanyol ha tancat la jornada d'aquest dimecres als 8.912,2 punts, nivells de principis del passat mes de setembre, amb tots els seus valors en 'vermell' a excepció de MásMóvil (+ 0,17%) i Acciona (+ 1,15%).

Per contra, les majors pèrdues les van presentar Arcelormittal (-5,87%), Amadeus (-4,29%), Santander (-4,28%), ACS (-4,2%), Viscofan (-3 , 87%), BBVA (-3,87%), Ferrovial (-3,73%), Naturgy (-3,2%), Mediaset (-3,12%), Inditex (-3,12%) i CaixaBank (-2,99%).

Els analistes de Credit Suisse han pujat un 24% el preu objectiu de l'acció de Banco Santander, fins als 4,5 euros (els títols han tancat aquest dijous a 4,28 euros), mentre que han retallat un 11% el preu objectiu de BBVA respecte al seu preu anterior, fins als 4,2 euros (ara cotitza a 4,51 euros).

La resta de borses europees van presentar un comportament similar a l'Ibex-35, amb caigudes del 3,16% a Londres, del 2,51% a Frankfurt i del 2,9% a París.

D'altra banda, el preu del barril de petroli de qualitat Brent, referència per al Vell Continent, se situava en 57,41 dòlars, mentre que el Texas es col·locava en els 52,37 dòlars. Finalment, la cotització de l'euro respecte al dòlar ascendia a 1,0952 «bitllets verds», alhora que la prima de risc espanyola es mantenia en 71 punts bàsics, amb l'interès exigit al bo a deu anys en el 0,167%.

Informe decebedor als EUA

A nivell mundial els valors dels Estats Units van caure al més baix des d'agost després que un altre informe decebedor impulsés els temors que l'economia nord-americana s'alenteix.

Els tresors van augmentar amb l'or i el ien a la demanda d'actius de refugi. El S&P 500 va caure un 2%, i es va dirigir a la caiguda més gran de dos dies en dos mesos, ja que les nòmines privades es van reduir a les estimacions un dia després que el calibre de fabricació caigués als nivells més baixos en una dècada. L'índex es va situar per sota dels 2.900 i va treure el seu preu mitjà durant els darrers 100 dies, nivells que no s'havien incomplert en un mes.

Les empress es van enfonsar després que els informes trimestrals de vendes de Ford i General Motors afegissin la preocupació per la disminució dels marges de benefici del sector.

Els 11 sectors S&P 500 van caure almenys un 1%, i les indústries més sensibles al creixement econòmic van baixar més. Les tecnologies i les indústries van caure més del 2%.

La mitjana industrial de Dow Jones va disminuir més de 500 punts, amb només un dels 30 membres més alts. Les xifres de contractació van empènyer el rendiment del Tresor durant un cinquè dia consecutiu, ja que es va situar per sota de l'1,6%. El ien va augmentar enfront del dòlar i l'or va augmentar per sobre dels 1.500 dòlars.

La rotació de renda variable es va estendre a Europa, on el Stoxx 600 va veure la seva diapositiva més gran en deu mesos i el FTSE 100 va caure més des del 2016.

Les dades decebedores fora dels EUA i Europa, a més dels febles informes de guanys dels fabricants d'automòbils aquesta setmana, obliguen els inversors a replantejar les seves estratègies.

Els números econòmics més recents indiquen que una desacceleració, que s'havia limitat exclusivament a la fabricació, es pugui estendre al consumidor enmig de la guerra comercial EUA-Xina. Aquestes pors també van augmentar les apostes que la Reserva Federal nord-americana retallés les taxes aquest mes.