L'Organització Mundial del Comerç (OMC) va fixar ahir en 7.500 milions de dòlars la quantia de les sancions comercials que els EUA pot imposar a la UE per les ajudes il·legals que ha atorgat al constructor aeronàutic europeu Airbus en detriment del seu rival nord-americà Boeing, el que s'inclina temporalment la balança d'aquesta llarga disputa a favor de Washington.

En un esperat fallo arbitral, l'OMC va determinar els efectes adversos per Boeing en relació amb cinc campanyes de venda d'avions que Airbus va guanyar entre 2011 i 2013, i que va considerar que el primer hagués guanyat de no haver existit subvencions per a aquest últim. L'avaluació es va fer en base al lliurament de 47 avions Airbus A380 en els mercats d'Austràlia, la Xina, la UE, Corea del Sud, Singapur i Emirats Àrabs Units.

L'arbitratge va considerar que l'import autoritzat és proporcional als efectes adversos soferts per Boeing en termes de pèrdues de vendes i impediments en el lliurament dels seus avions. Els ajuts considerats il·legals es refereixen a ajudes de llançament de certs models.