La sisena edició de les Jornades per a l'excel·lència a Esterri d'Àneu (Pallars Sobirà) ha arrencat amb rècord d'assistents. Més de 200 persones s'han reunit en aquesta trobada anual que, enguany, ha abordat de manera monogràfica el paper de 'Les dones a l'alta muntanya'. Entre d'altres, s'ha fet una mirada al passat fent un recorregut històric, des de l'època medieval, amb la intervenció de Teresa Vinyoles, doctora emèrita de la UB especialitzada en estudis medievalistes. Vinyoles també ha participat en la taula rodona 'Una mirada enrere per avançar', moderada per Cristina Simó, tècnica de l'Ecomuseu, i en què hi han participat la presidenta de l'associació feminista La Geganta Desperta, Núria Ferrando, i l'antropòloga Gemma Casal. En aquesta taula s'ha alertat que les dones al Pirineu parteixen d'una desigualtat per accedir als recursos que les obliga a marxar i contribueix a la despoblació del territori.

La consellera del Banc d'Espanya, Núria Mas; la xef amb 7 estrelles Michelin, Carme Ruscalleda; la sòcia de Heidrick & Struggles, Juncal Garrido i la delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran, Rosa Amorós, han estat algunes de les ponents d'aquest dissabte al matí.

Jesús Montoliu, president de les Jornades, ha volgut destacar que aquest és un homenatge a les dones que, molt sovint, de manera anònima, "han estat pal de paller d'aquest territori i l'han fet créixer". Un valor que no sempre ha estat reconegut i que ha estat relegat a un segon terme, segons han reiterat Carlos Isus, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, i Pere Ticó, alcalde d'Esterri d'Àneu.

Entre les ponents que han intervingut durant el matí, destaca la presència de Núria Mas, consellera del Banc d'Espanya i directora del departament d'Economia a l'IESE Business School, que ha fet una anàlisi de la situació de les dones al món empresarial i econòmic introduint conceptes com la mobilitat social i la necessitat de trobar una solució global per a la societat. Mas també ha assenyalat que els principals reptes a superar en aquests moments d'alentiment econòmic són el Brexit, com fer front a l'economia xinesa i la guerra comercial.

D'aquest nou escenari global també n'ha parlat Juncal Garrido, sòcia de Heidrick & Struggles, que, en el marc del diàleg 'A la recerca del talent', ha recordat que "el talent no entén de fronteres, sinó que és global". En aquest diàleg, conduït per la periodista Mariví Chacón, també hi ha participat Carme Ruscalleda, xef amb 7 estrelles Michelin, que ha compartit amb els assistents la recepta de l'èxit: "treball en equip i envoltar-se de talent', encoratjant les dones a creure en elles mateixes per assolir els seus reptes.

L'acte, conduït pel periodista Josep Puigbó, ha començat amb la conferència inaugural de Rosa Amorós, delegada del Govern a l'Alt Pirineu i Aran. La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha intervingut a través d'una gravació en la qual ha reivindicat que "sense la dona, a la muntanya no tindríem ni oportunitats, ni dinamisme".Les Jornades per a l'excel·lència

Les Jornades per a l'excel·lència neixen com a iniciativa d'una associació d'empresaris i professionals de les comarques de muntanya que treballen per assolir l'excel·lència en els seus camps professionals. El desembre de 2013 van celebrar la primera conferència Present i futur de l'empresa catalana, una cita que s'ha anat consolidant des de llavors com a espai de trobada i debat per als petits empresaris i professionals del Pirineu.