Les comissions que constitueixen el Consell Català de l'Alimentació han donat aquest dijous el tret de sortida als treballs per elaborar el Pacte Nacional de l'Alimentació, que hauria d'estar enllestit en aproximadament un any.

La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha explicat a l'ACN que el pacte suposarà una «estratègia alimentària que és extremadament necessària». Ha afegit que aquesta estratègia ha de posar la indústria per establir les polítiques del sector. «No deixa de ser un petit parlament que treballa pel tema de l'alimentació», ha resumit.

La primera reunió s'ha celebrat a l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i suposa el tret de sortida a l'elaboració del Pla Estratègic de l'Alimentació a Catalunya 2020-2015, que ha de servir de full de ruta fins arribar al pacte.

Les comissions estan formades per representants de l'administració, el sector, la ciutadania i el món associatiu i s'organitzen en quatre eixos de treball: Comissió de la Cadena Agroalimentària, Comissió de Competitivitat i Internacionalització Alimentàries, Comissió de Gastronomia i Territori i Comissió de Malbaratament i Sostenibilitat.

Aquestes actuaran com a fòrum d'anàlisi sobre les polítiques agroalimentàries i els reptes socials, ambientals, empresarials i tecnològics als quals s'enfronta el sector. En aquest sentit, Jordà ha explicat que s'han d'anar introduint «tot tipus de debats» sobre tot el que passi entorn a l'alimentació.

Entre d'altres, ha posat com a exemple el de la «desafecció entre el món que s'anomena animalista i el món agroramader» o la situació de la indústria agroalimentària en un món globalitzat. Així, ha defensat que el debat serà «viu totalment».

A banda de les comissions hi haurà un grup interdisciplinar que s'encarregarà d'anar tutoritzant la seva feina. Jordà ha confiat que aquest Consell Català de l'Alimentació pugui mantenir-se un cop elaborat el pacte perquè aquest «s'ha de complir i haurà de tenir pressupost».

«Seria bo i necessari que d'alguna manera ho articuléssim i continués existint pel compliment d'aquest pacte», ha declarat Jordà, que més tard en la presentació pública s'ha compromès a que aquest «no pot agafar pols de cap manera en un calaix de la Generalitat», com ha reconegut que ha passat amb d'altres.

La consellera ha posat en valor que el sector suposa el 23% del PIB català i ha defensat que «sense pagesos, ramaders i pescadors l'alimentació del país perd tot el valor».

En aquest sentit, ha apuntat que «cal donar valor a l'alimentació» i aconseguir que la gent es comenci a preocupar realment per allò que menja.