a inversió alternativa és aquella dirigida a actius no tradicionals, un grup molt heterogeni i en constant creixement que pot abastar des d'un desenvolupament immobiliari o una infraestructura de transport -per exemple, una carretera o un aeroport-, fins a una empresa tecnològica. Es tracta, en definitiva, d'una inversió en l'economia real en oposició a la més tradicional, dirigida típicament al segment financer.

Aquest tipus d'inversions permet a qui la du a terme una major diversificació de les seves carteres, i, a títol general, els dona accés a majors rendibilitats en comparació als actius financers, però en moments com l'actual resulten doblement atractiva.

No en va, en un context caracteritzat per uns tipus d'interès baixíssims i per l'elevada volatilitat d'uns mercats hipersensibles a cada notícia sobre la guerra comercial entre els Estats Units i la Xina o sobre l'Brexit, la inversió alternativa es veu reforçada com un refugi per als que volen optar a rendibilitats positives i fins de doble dígit sense assumir uns riscos excessius.

Un recent estudi a càrrec de la consultora PwC ha calculat de fet que, el 2020, la inversió alternativa mourà 15,3 bilions de dòlars a tot el món, de manera que no parlem d'una inversió minoritària i de nínxol, sinó consolidada i fàcilment accessible per als que vulguin aventurar-se més enllà dels confins de la Borsa i apostar per actius tangibles de l'economia real.

Cal apuntar, però, que la inversió alternativa no resulta aconsellable per a qualsevol inversor... En primer lloc, perquè sol requerir tiquets mínims elevats i perquè és més una inversió il·líquida, però també perquè, per calcular el rendiment que cal esperar d'actius tan heterogenis, convé tenir uns certs coneixements bàsics sobre com generen valor sectors en ocasions poc coneguts.

Si es compleix però aquest doble requisit, es tracta d'una modalitat d'inversió molt atractiva que, a més, a diferència de la dirigida a actius financers, està aventurant constantment cap a nous sectors.

A títol d'exemple, la venda de carteres d'actius renovables, des de plantes fotovoltaiques a parcs eòlics, ha reportat en els últims exercicis grans beneficis a molts inversors que van apostar per un sector atípic, i que no obstant això travessa un moment especialment dolç a mesura que va clarificant la seva regulació. En la recent venda per part d'Everwood dels seus actius fotovoltaics a Infravia i Eurazeo, per exemple, aquestes rendibilitats van superar en alguns casos un 30% impensable en l'àmbit de la inversió tradicional.

En definitiva, la inversió alternativa presenta algunes barreres d'entrada però és un segment consolidat, dinàmic i d'especial atractiu en un moment en què els ecos de sirena sobre desacceleracions i fins sobre recessions recomanen mirar més enllà de les tradicionals inversions financeres.