La ministra d'Economia i Empresa en funcions, Nadia Calviño, va afirmar ahir que el Govern, «des del primer dia», va expressar el seu compromís amb la revalorització de les pensions en Funció de l'IPC i amb el manteniment del seu poder adquisitiu.

En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, Calviño va subratllar que l'Executiu vol garantir pensions «dignes» ara i en el futur, de manera que les pensions han de pujar acord amb el cost de la vida.

En aquest sentit, va lamentar que el Pacte de Toledo no s'arribés a un acord en l'anterior legislatura, però va afegir que quan s'iniciï la següent el Govern posarà en marxa aquesta comissió parlamentària, en què espera rebre el suport del Parlament per revaloritzar les pensions d'acord amb l'IPC. Dimarts el director general d'Economia i Estadística del Banc d'Espanya, Óscar Arce, va demanar «reformes de calat» per garantir la viabilitat social i financera del sistema públic de pensions i va advertir que, «previsiblement», es requeriran «ajustos» tant pel costat dels ingressos com de les despeses.

En concret, la suspensió de la fórmula de revaloració de les pensions introduïda en la reforma del 2013 (que limita l'alça de les mateixes a un 0,25% en situacions de dèficit del sistema com l'actual) va implicar una pujada de les pensions mínimes i no contributives del 3% el 2018 i 2019, mentre que la resta de les pensions contributives es van revaloritzar un 1,7% l'any passat i un 1,6% en l'exercici actual, d'acord amb l'IPC previst.

En absència de mesures addicionals, el Banc d'Espanya estima que vincular novament les pensions a l'IPC augmentarà la despesa en, aproximadament, dos punts del PIB el 2030 i en més de tres punts del PIB el 2050.

Calviño no veu crisi

Calviño,tambe va afirmar que l'economia espanyola «no presenta signes de vulnerabilitat com els que van fer tenir la llarga i profunda recessió de l'última crisi».