05 de octubre de 2019
05.10.2019
Diari de Girona

Unió de Pagesos anima els ramaders a denunciar Agroseguro pels efectes de la sequera

El sindicat agrari diu que la lectura que fan els tècnics de les estimacions no interpreten l'afectació real de la manca de pastures

05.10.2019 | 00:14
Un ramat de vaques esperant per ser carregades.

Unió de Pagesos anima els ramaders de les comarques de muntanya a denunciar l'asseguradora Agroseguro per reclamar les compensacions per la sequera. Joan Guitart, coordinador territorial de les Comarques de Muntanya d'Unió de Pagesos, ha explicat que en un any d'extrema sequera com aquest any, l'asseguradora no ho reconeix. Guitart ha dit que d'ençà que es va privatitzar l'asseguradora, la lectura que fan els tècnics de les estimacions per satèl·lit de la sequera no interpreten l'afectació real.

Els ramaders reclamen que els tècnics es passegen sobre el terreny per comprovar la manca de pastures a les muntanyes o que facin una interpretació correcta de les dades. Davant aquesta situació, el sindicat agrari, es planteja una denúncia conjunta amb altres agrupacions de l'Estat espanyol. Guitart ha dit que aquesta situació pot suposar la pèrdua d'un 50% de la renda a un ramader.

En aquest sentit, el sindicat ha demanat al Departament d'Agricultura que s'impliqui per resoldre aquesta situació.

El sindicat ha recordat la decepció que suposa per a molts ramaders veure com la valoració per satèl·lit ignora l'afectació real en la seva zona. Guitart ha dit que això pot provocar que molts ramaders es plantegin no contractar aquesta assegurança la pròxima campanya.

L'assegurança compara els índexs actuals de vegetació amb la mitjana dels anys anteriors per al mateix període i la mateixa zona. Els ramaders estan disconformes amb la interpretació que n'han fet els tècnics de l'asseguradora i reclamen visites sobre el terreny. Guitart ha afirmat que si visiten les muntanyes, veuran que «estan blanques i no és de neu» i ha afegit que l'herba està cremada pel sol i la manca de pluges.

Aquest dimecres el sindicat agrari ha fet una xerrada informativa a la Pobla de Segur per animar els ramaders a unir-se a una denuncia col·lectiva.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook