El 40% dels treballadors a Catalunya es troben en situació de precarietat laboral, una dada que és «greu i denunciable», segons va advertir el secretari general d'UGT, Camil Ros, en la presentació de la campanya «Visibilitzem el precariat». El sindicat avisa que la situació afecta no només treballadors de comerços, de l'hostaleria, repartidors de les plataformes digitals o treballadors de multiserveis, sinó també professions més qualificades com la recerca científica, advocats i periodistes, entre d'altres.

En aquest sentit, la investigadora i representant de la Coordinadora d'Intercentres de Recerca de Catalunya (CIR), Montserrat Batlle, va explicar que la temporalitat del seu sector és del 60% tot i que en alguns casos arriba fins el 80%. D'altra banda, segons el sindicat, el 37% dels contractes registrats el 2018 va tenir una durada inferior a un mes, un 7,43% més que fa deu anys.

En el cas dels homes, l'increment va ser d'un 36,02%, 10,76 punts percentuals més que el 2009, mentre que en el cas de les dones va pujar 4,14 punts, fins al 28,09%. A més, l'estudi d'UGT conclou un augment de la rotació laboral i s'ha passat del 2,12 contractes per persona i any de l'any 2007, abans de l'inici de la crisi, a 2,55 el 2018.

A més, a l'Estat, la situació de precariat és d'un 56% i es troba molt per sobre de la mitjana europea, que arriba al 32%, fet que suposa la segona pitjor de la UE, només superada per Montenegro.