CCOO va alertar de l'augment d'expedients de regulació d'ocupació (ERO) a Catalunya des del 2018, ja que no havien deixat de baixar des del 2012. El sindicat ha analitzat la situació en un informe, on constata que la lleugera repuntada iniciada el 2018 es confirma en els set primers mesos del 2019 amb un increment del 3,8%.

Va apuntar, però, que aquestes dades no recullen els darrers expedients presentats, per exemple, a MON-Pa, Prysmian Group, TE Connectivity o Amplifon. Va afegir que, tot i que el nombre d'expedients i de persones afectades es manté «molt per sota del pitjor període de la crisi», és la primera vegada des del 2012 que els expedients tornen a créixer en nombre i en quantitat de treballadors.

El sindicat va destacar que hi ha sobretot un increment dels expedients de suspensió temporal. Segons dades de CCOO, entre gener i juliol del 2018 hi van haver 238 EROs i en el mateix període del 2019, 247. D'aquests, 121 van ser suspensions temporals, un 40,70% més que un any anterior.

En nombre de persones, els set primers mesos de l'any hi ha hagut un increment del 17,80%, i s'ha passat de 4.784 a 5.634. En aquest cas, el major increment és entre les reduccions horàries (+59%) i les rescissions de contracte (+33%).

El sindicat va constatar que l'economia mundial està «en un moment d'incertesa» afectada pel Brexit, la contracció de les economies motors a Europa o les guerres comercials entre els Estats Units i la Xina i el conflicte del petroli a l'Orient Mitjà. Va lamentar, però, que algunes empreses «ho aprofitin per adaptar les seves plantilles amb l'objectiu de seguir incrementant el seus beneficis».

«Reestructuració d'empreses»

Va afegir que la normativa laboral existent a Catalunya i a l'Estat fan que els dos siguin «un espai més atractiu per a la reestructuració de les empreses a escala europea». D'altra banda, va apuntar que la inestabilitat política que provoca la manca de governs estables i la reiteració de processos electorals «agreugen la situació» del teixit productiu.

Davant d'això, el sindicat va apel·lar a la responsabilitat de les empreses amb els seus treballadors i el territori i els va demanar «que no aprofitin la conjuntura per practicar mesures de contracció i reestructuració preventives com a conseqüència de la incertesa». Tant al Govern com a l'executiu estatals els va reclamar «acord polítics per garantir polítiques fiscals que permetin la suficiència i la despesa pública necessària per aprofitar el creixement de l'economia, redistribuir la riquesa amb més ocupació i millors salaris».