El Black Friday és una tradició americana que ha acabat arrelant i que suposa el tret de sortida de la campanya de Nadal per al sector del comerç. Sempre se celebra el divendres després del Dia d'Acció de Gràcies, de manera que aquest any serà el 29 de novembre. Durant aquest dia, s'acostumen a fer promocions i descomptes amb la intenció d'animar els compradors. La prova que el Black Friday és un èxit a casa nostra és que les compres per internet durant els dies previs i posteriors disparen l'activitat del sector logístic un 40% en relació a una setmana normal.

A continuació et donem una sèrie de consells que et seran molt útils si tens intenció de comprar aquest Black Friday.

1. Fes una llista i calcula el que gastaràs

Apunta el just i necessari i recorre a la calculadora. Tenir una llista en la qual aparegui tot el que vols comprar aquest Black Friday i el que et costarà et optimitzarà temps i diners. No et deixis portar per capricis d'última hora que saps que no et fan falta. A més, tingues especial cura en els productes que vinguin en lots a l'estil «3x2», pot ser que no surti tan barat com sembla.

2. Calcula les despeses d'enviament

No serveix de res que expliquis fins a l'últim cèntim dels béns que vols comprar si no comproves bé les despeses d'enviament. A l'hora de calcular el que et vagis a gastar no estaria de més que tinguis en compte el que et poden arribar a cobrar si compres en línia.

3. Comprova les devolucions i la garantia

Moltes persones són preses del «aquí i ara» amb les rebaixes en les compres. Revisa molt bé si en cas de penedir-te'n i voler tornar els productes tens aquesta possibilitat.

4. Prioritza el teu temps

Si ets dels que prefereixen acudir a la botiga per comprar, tingues en compte que hi haurà grans aglomeracions de gent. Pots fer una llista dels establiments a què necessites anar per economitzar la tarda. Però en cas que prefereixis estalviar temps pots optar per la compra en línia que tan popular és en el «Black Friday».

5. Mode incògnit

Si finalment optes per la compra en línia tingues en compte que moltes companyies compten amb l'ajuda de les cookies. D'aquesta manera, són lliures d'introduir publicitat en els teus cercadors per dir que o bé el producte que buscaves s'està esgotant o pujar el seu preu. El mode incògnit que tenen tots els navegadors t'ajudarà a saber en tot moment el preu real del que vols comprar.

6. Alerta amb les estafes

En ser una campanya de gran èxit, els estafadors també aprofiten el reclam el Black Friday. L'any passat, es va detectar que des d'un servidor de Turquia s'estaven llençant campanyes publicitàries fraudulentes de grans marques comercials de roba, complements i electrònica oferint grans descomptes. En aquest servidor s'hi allotjaven webs falses que imitaven perfectament l'aparença de les oficials oferint descomptes de fins al 90% en productes seleccionats de les marques. Els autors del frau pretenen aconseguir fer càrrecs per les compres que les víctimes facin dels productes que mai rebran, i d'altra aconseguir les seves dades bancàries per poder fer compres, contractes i altres càrrecs bancaris.

Com evitar que el Black Friday sigui una estafa...